Stephan Brandligt: “Warmte is nu ook een integraal onderdeel van de energiemix”

Interview met Stephan Brandligt, wethouder Duurzame Ontwikkeling gemeente Delft over de Warmtewet en de toekomst van warmte.

“Het belangrijkste van de warmtevisie is dat warmte nu ook een integraal onderdeel is van de energiemix.  Dus het gaat niet alleen meer: is het elektriciteit of is het gas, maar warmte is nu een volwaardig alternatief in de afweging en dat is het belangrijkste wat we bereikt hebben met de warmtevisie. Binnen de gemeente Delft zijn wij op dit moment bezig met het uitwerken van een warmtenetwerk in de regio, waarmee Delft in één keer een groot deel van zijn doelstellingen voor CO2 besparing kan waarmaken. En de warmtevisie helpt ons daarbij, omdat dan warmte ook echt een afweging kan worden van welke wijk gaat op warmte of welke wijk gaat op een andere manier van warmte of energie voorzien worden.”

https://www.youtube.com/watch?v=HuKqwz5mDpg

Succes van Warmte

Dan is het vooral heel belangrijk voor de eindafnemers dat warmte voor hun een aantrekkelijk alternatief wordt, dus het moet een duidelijk product zijn met een duidelijke prijs. Waarbij je niet het gevoel hebt, dat je teveel betaalt en de kwaliteit van het product moet ook gegarandeerd zijn en liefst moet het op termijn ook mogelijk worden, dat je een andere warmteleverancier zou kunnen kiezen. Zover is het nog niet, maar het zijn wel doelstellingen waar we aan werken.

Toekomst van Warmte

Bij warmte is het nu zo, dat eigenlijk de eerste vijf jaar nu wel van cruciaal belang zijn. Want daar kunnen we grote stappen zetten en deels, denk ik, nodig om onze doelstellingen te halen. Als je vervolgens een warmtenet hebt, dan ben je daar ook wel een tijd mee bezig en doe je er ook een tijd mee. Want het is natuurlijk wel een investering voor langere tijd. Hoe de wereld er na 2050 uitziet? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Dat warmte daar een onderdeel van zou zijn dat denk ik wel. Want ook dan zullen we nog steeds huizen hebben die ouder zijn en die niet helemaal zo gerenoveerd zijn, dat ze geen warmte meer nodig hebben. Dus het zal nodig blijven, maar in welke vorm en hoe dat durf ik nog niet te zeggen.

Goed samenwerken

Die succesvolle samenwerking staat of valt met het idee dat we het over de hele keten moeten bekijken. Dat wil zeggen over de hele keten genomen is er een positieve businesscase, maar onderdelen van die keten zouden best verlies kunnen draaien. Dat betekent dat diegene die de kosten draagt, ook diegene is die de winst moet krijgen. Dus we moeten verevening organiseren, dat de hele keten kan profiteren en dan kan het lukken en dat is een organisatorisch vraagstuk.

Warmtecongres

Het is heel belangrijk om warmte op de kaart te zetten en zeker ook om te proberen om warmte naast andere alternatieven te zetten en niet tegenover andere alternatieven. Dus waar ik heel erg sterk naar op zoek ben, is om te kijken hoe we met energie atlassen die we nu aan het maken zijn voor Nederland, kunnen bepalen waar hier in een stad warmte gaat doen en waar je bijvoorbeeld de woningen naar nul op de meter gaat renoveren.
Dat zijn twee concepten en die hebben elkaar nodig om onze einddoelstelling te bereiken. En we moeten ze niet tegenover elkaar zetten en daar ben ik hard aan bezig. Ik denk, dat zeker voor gemeenten het zo is dat veel gemeenten hun milieudoelstellingen hebben, wat ze willen halen aan reductie van CO2 in een bepaald jaartal, dat je dat niet kunt halen als je ook niet over warmte nadenkt als één van de alternatieven om dat doel te bereiken. Dus daarvoor kun je hier de kennis komen halen.

Nationaal Warmte Congres

69136-banner-200x200Tijdens het Nationaal Warmte Congres krijgt u, door middel van het uitwisselen van ervaringen, kennis en visies, concrete ideeën en handvatten om zelf aan de slag te gaan! Tijdens dit congres staan de strategische en operationele vraagstukken centraal om de mogelijkheden van warmte optimaal te benutten. Stephan Brandligt is een van de sprekers van het congres.
Meer informatie vindt u op de website van het Nationaal Warmte Congres.

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Benodigde ruimte voor het eerst in kaart gebracht voor toekomstig energiesysteem

In 2050 heeft Nederland een klimaatneutrale energievoorziening. Dit vraagt om zorgvuldige planning, temeer omdat een …

èèn Reactie

  1. Beste Stephan, warmte heeft geen toekomst en het is juist een dramatische stap in de huidige transitie.
    Bruikbare echt bruikbare restwarmte bestaat niet deze is allemaal veel te laag in temperatuur en warmtenetten op zich zijn bronnen van enorme verspilling. Ons klimaat is er gewoon minder geschikt voor en moderne huizen hebben ongeveer evenveel energie nodig als het warmtenet verliest.

    Ook naai je als gemeente je inwoners daar warmte 20-30% te duur is ( mede ook doordat er minder geïsoleerd wordt in warmtehuizen ).
    Lees je goed in en dan zal je zien dat je nu vastleggen aan een achterlijk duur systeem de domste keuze is.

    In Amsterdam betekende zelf doen ipv aansluiten op het warmtenet 60% Co2 besparing en brandstofbesparing voor VEEL minder geld. Sowieso is nu nog een lek huis bouwen ( een huis dat niet zelf in behoefte kan voorzien ) erg dom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *