We moeten nog leren wat te doen met de overvloed aan gegevens

In aanloop naar de opleiding Smart en Sustainable City interviewden wij Joop Bruurs, DATA-AQUILAE, strategisch informatie-adviseur gemeente Eindhoven. Hoe kijkt Joop aan tegen het begrip ‘Smart en Sustainable City’? Waar draait het allemaal om? En hoe ziet de toekomst er volgens hem uit?

“Een slimme stad is in mijn ogen een stad die de mogelijkheden die zich aanbieden probeert te grijpen, om daarmee kansen te creëren voor meer welvaart, welzijn, duurzaamheid en continuïteit. Dat is niet nieuw voor het hier en nu, dat proberen steden al eeuwen lang, vaak met veel succes.”


Wat is in uw ogen een Smart en Sustainable City?

Een Smart City: letterlijk vertaald is het niets meer en minder dan een ‘slimme stad’. Een slimme stad is in mijn ogen een stad (mensen, bedrijven, scholen en instellingen) die de mogelijkheden die zich aanbieden probeert te grijpen, om daarmee kansen te creëren voor meer welvaart, welzijn, duurzaamheid en continuïteit. Dat is niet nieuw voor het hier en nu, dat proberen steden al eeuwen lang, vaak met veel succes. Nieuw voor nu is wel de enorme massa aan gegevens die we kunnen verzamelen, analyseren en gebruiken, en de mate waarin zaken bestuurbaar en aanstuurbaar worden.

Een Sustainable City is voor mij een stad die daarbij met name probeert haar ecologische ‘footprint’ zo klein mogelijk te houden.

Welke stad is volgens u dé Smart City van de wereld, en waarom?

Voorbeelden zijn er genoeg, maar niet van een stad die al klaar is. Die zijn er niet (en komen er ook niet want er komen telkens nieuwe mogelijkheden). Er zijn wel steden die op onderdelen voorop lopen zoals Santander en Songdo (sensor-city), Amsterdam, New York, Berlijn (Open Data sets), Eindhoven (samenwerking met omgeving).

Big Data, Small Data, Open Data: wat kunnen (of moeten) gemeenten hiermee doen?

De kreten Big Data, Open Data, Small Data, bevatten alle drie het woord Data, het draait om gegevens (data). We (dus ook gemeenten) moet op veel vlakken nog leren wat te doen met de overvloed aan gegevens die er al zijn en nog gaan komen. Dankzij al die gegevens kunnen we dingen weten en/of voorspellen die tot voor kort onmogelijk waren. Heel veel zaken kunnen daardoor ineens anders: systemen, processen, communicatie en samenwerkingsverbanden, alles wordt geraakt. Mijn overtuiging is: ga aan de slag, experimenteer, probeer uit wat werkt en waar grenzen zitten! Alleen zo ontdekt u werkelijk hoe u moet, kunt en wilt veranderen (en wat u misschien ‘gewoon’ wilt behouden)

Bewonersparticipatie is vaak een struikelblok voor gemeenten. Wat zijn uw 3 tips?

De interactie met anderen (burgers, bedrijven, scholen, instellingen) wordt gegarandeerd anders. Voer een echte dialoog: neem elkaar serieus en luister naar elkaar, zoek naar gezamenlijke belangen.

Als we u in 2020 opnieuw tegenkomen, wat is er dan veranderd in de wereld van Smart Cities?

In 2020 hebben we op veel vlakken grote stappen vooruit gedaan, dankzij alle gegevens die we verzamelen en gebruiken. Maar op tal van terreinen zijn we hopelijk nog steeds keihard aan de slag om NOG slimmer te worden. Dat is namelijk het mooie aan het slimmer worden: er zit geen bovengrens aan.


Opleiding Smart en Sustainable City

Tijdens de opleiding gaat Joop Bruurs verder in op data als fundament van een Smart en Sustainable City. Tevens gaat deze opleidingin op de context van slimme én (economisch) duurzame gebieden en wat daar allemaal bij komt kijken. Praktische voorbeelden en tools, steeds in relatie tot het waarom en hoe van het inzetten van eigentijdse technologie om de gewenste woon-, werk- en leefomgeving te realiseren.

Bekijk het programma


Opleiding Toepassingen van Open DataOpleiding Toepassingen van Open Data

Tevens is Joop Bruurs docent van de opleiding Toepassingen van Open Data. Hier gaat hij o.a. in op het belang van bewust omgaan met data in uw organisatie. Wat moet er in uw organisatie veranderen voor een succesvolle aanpak?

Bekijk het programma

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Waar moet je rekening mee houden om energieopslagsystemen efficiënt te koelen?

Energieopslagsystemen met batterijen (BESS) werken optimaal bij een constante temperatuur, net als laadsystemen met hoge …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *