Ineke Bussemaker ‘Mobiel en contactloos betalen gaat nu echt gebeuren’

Interview met Ineke Bussemaker, Directeur Betalen en Sparen, Rabobank Nederland.

We praten al een paar jaar over mobiel en contactloos betalen. Wij zijn er van overtuigd dat het nu echt gaat gebeuren. Er is wat aanlooptijd voor nodig, maar ik denk dat het de grote vervanger van contant geld gaat worden.

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

We praten al een paar jaar over mobiel en contactloos betalen. Wij zijn er van overtuigd dat het nu echt gaat gebeuren. De grote banken hebben in het najaar van vorig jaar een grote proef gedaan met mobiel en contactloos betalen in de gemeente Leiden. Die is door alle deelnemers, zowel door de winkeliers als consumenten, als heel positief ervaren. Dit rollen we dit jaar verder uit. Er is wat aanlooptijd voor nodig, maar ik denk dat het de grote vervanger van contant geld gaat worden.

Ik vind Bitcoin nog behoorlijk ongrijpbaar. Je ziet nu enorme koersschommelingen in Bitcoin. Ik denk dat er toekomst zit in het principe van een cryptocurrency als Bitcoin. In Nederland hebben we een bijzondere betaalmarkt: relatief efficiënt en goedkoop. Voor nieuwe aanbieders van betaalproducten is het moeilijk om op de Nederlandse markt te komen, omdat die in een gat schieten waar inefficiëntie zit. Er zijn niet zoveel inefficiënte gaten. Er zijn ook geen gaten die heel duur zijn als betaalmiddel in Nederland. Dus ik twijfel of Bitcoin in Nederland een groot succes gaat worden. We moeten het wel goed in de gaten houden en blijven volgen, maar het zou eens een keer helemaal kapot kunnen klappen. Alleen wie dat weet zal het zeggen.

Wij zijn bij de banken enorm alert op de risico’s van cybercrime, klein en groot. Er zal maar iemand in staat zijn om een paar dagen lang het hele betalingsverkeer in Nederland plat te leggen. Dan hebben we echt een groot probleem met elkaar. Er wordt goed samen gewerkt door de banken, de Nederlandsche Bank, de overheid, justitie en politie in allerlei maatregelen die we met elkaar kunnen nemen om ons goed tegen cybercrime te beschermen. Criminelen zijn ook heel slim en zijn vaak flexibeler dan wij, dus het is een race van de defensie tegen de aanval, die nog wel een tijdje door zal gaan.

De toekomst is vooral een Europese toekomst en wordt gedreven door Europese initiatieven op nieuwe wet- en regelgeving in betalingsverkeer. Daar staan grote dingen in die potentieel effect hebben op het Nederlandse betalingsverkeer, zoals het recht van derden om toegang te krijgen tot de betaalrekening, niet zijnde de banken. Dat zijn vaak softwareproviders met oplossingen, die toegang moeten krijgen op een goede en beveiligde manier tot de betaalrekening van de consument. Dat zou potentieel een enorme innovatie kunnen betekenen door derden, zijnde niet-banken, op het gebied van betalingsverkeer, zoals het gebruik van de mobiele app in betalingsverkeer en het gebruik van apps en app stores, die allerlei functionaliteiten waarschijnlijk in betalingsverkeer kunnen toevoegen aan wat we vandaag hebben. Die zouden allerlei innovaties kunnen gaan betekenen, waar we nu niet eens bij stil staan, maar die we door de verbreding van de mogelijkheden echt zullen gaan krijgen. Dit wordt een heel spannende en leuke ontwikkeling. Er zit absoluut beweging in het betalingsverkeer.

Meer weten over de toekomst van het betalingsverkeer?

Op 24 juni komen meer dan 200 betaalexperts samen om alles te horen over de laatste ontwikkelingen in de betaalsector. Bekijk het programma van het congres Toekomst van het Betalingsverkeer.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Alle vormen van betalen geregeld op één plek

De manier waarop we betalen verandert continu. Op dit moment zijn twee op de tien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *