Piet Mallekoote; Betalingsverkeer, 100% veiligheid bestaat niet

Video-interview met Piet Mallekoote, directeur Betaalvereniging Nederland.

Het is een belangrijke mijlpaal dat afgelopen jaren de fraude in het betalingsverkeer ontzettend is gedaald van 82 miljoen naar 33 miljoen. Met name ook op het terrein van internetbankieren. Dat is niet alleen omdat de banken er zelf heel veel in hebben geïnvesteerd, maar ook de consumenten zijn zich veel meer bewust geworden.

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

De afgelopen jaren is er ontzettend veel dynamiek geweest in de betaalmarkt. Ik noem bijvoorbeeld de introductie van het contactloos betalen met de mobiel of de contactloze pas, ik noem iDEAL mobiel, ik noem een introductie van het retourpinnen, introductie van ‘dip en go’ in de parkeerbranche, en natuurlijk niet te vergeten de migratie na sepa die eigenlijk voltooid is, maar waar we nog wel heel wat aan moeten doen om het te finetunen. Nou dan moet ik ook nog de introductie van e-mandates die voorzien is in 2015. Al deze voorbereidingen die moeten tot waskom komen in 2014 en 2015, en dat biedt voldoende aanknopingspunten voor iedereen om kennis te nemen van wat het allemaal voor iedereen gaat betekenen.

Wat we zien in de markt is dat bitcoins eigenlijk een grote mate van volatiliteit geeft, en dat betekent als consument eigenlijk dat je niet precies van tevoren weet hoeveel je moet betalen, en voor de ondernemer ook niet hoeveel je uiteindelijk weet te ontvangen. Daarmee blijft het een speculatief gebeuren en dat geeft een stukje onzekerheid, en ja, daar moet je je heel goed van bewust zijn. Als spaargeld zou ik het niet gebruiken want het kan zo maar zijn dat de helft van je spaargeld dan verdwenen is, maar het kan ook met de helft zijn toegenomen natuurlijk.

De laatste tijd is er heel veel aandacht besteed aan cyber security in het betalingsverkeer. 100% veiligheid bestaat niet, maar we kunnen er met z’n allen wel veel aan doen om de veiligheid zo goed mogelijk te laten zijn. En wat dat betreft is in ieder geval een belangrijke mijlpaal dat afgelopen jaren de fraude in het betalingsverkeer ontzettend is gedaald van 82 miljoen naar 33 miljoen. Met name ook op het terrein van internetbankieren. En dan hebben we het over de phishing en de malware. En dat is niet alleen omdat de banken er zelf heel veel in hebben geïnvesteerd, maar ook de consumenten zijn zich veel meer bewust geworden van het feit dat je op een phishing mail niet moet gaan klikken om je persoonlijke gegevens in te voeren op een website die je niet kent. Geef ook nooit je pincodes, je credentials, af.

Belangrijk is wel dat je goed samenwerkt, aanbieders en vraagklant. En wat dat betreft is ook de Betaalvereniging daar op ingericht dat ook voor stakeholders en de banken een belangrijk forum is geschapen om tot overleg te komen hoe je bepaalde bestaande producten verbetert dan wel vernieuwingen toepast.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over bovenstaand thema? Tijdens het congres Toekomst van het Betalingsverkeer komen meer dan 200 professionals uit de betaalsector bijeen om alles te horen over de laatste ontwikkelingen in de betaalsector.

Bekijk het programma

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Alle vormen van betalen geregeld op één plek

De manier waarop we betalen verandert continu. Op dit moment zijn twee op de tien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *