Risk Management: Van theoretisch model naar praktische invulling

Interview met Steven Hofenk, lid Raad van Bestuur De Friesland Zorgverzekeraar

´Risk Management moet niet opgehangen worden aan een positie, maar onderdeel zijn van het DNA van de mensen in de organisatie. Je ziet nog te veel dat risk management wordt ervaren als een soort ‘corvédienst’, gedragen door de 2e lijn, met veel aandacht voor structuur, systeem, compliance en bureaucratie. Terwijl het onder de lijn draait om houding en gedrag. Het is onze ambitie om die slag te maken zodat het risico denken een tweede natuur wordt van de gehele business.´

Steven Hofenk is lid van de Raad vanBestuur van De Friesland Zorgverzekeraar en met zijn achtergrond in Finance en Risk is hij het aanspreekpunt voor toezichthouders. ´Binnen de RvB is risk managment echter ieders verantwoordelijkheid omdat aan elk facet van ondernemen nu eenmaal risico´s verbonden zijn. Het succes van risk management staat of valt dan ook met de praktische toepasbaarheid er van. De business moet ervaren hoe het hen helpt betere beslissingen te nemen.

Praktisch

Mooi voorbeeld daarvan is het faillissement van Zorggroep Pasana waar we eind vorig jaar, midden in de campagneperiode, mee werden geconfronteerd. Dat betekende de sluiting van het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum en zeven ouderenzorgcentra. Rondom deze case hebben we in hoog tempo een uitgebreide scenario analyse opgesteld dat ons een goed beeld gaf wat er stond te gebeuren, welke consequenties dit had voor onze klanten en onze organisatie en welke operationele en financiële risico´s hieraan verbonden waren. Op basis daarvan hebben we onder andere besloten om voor het AWBZ deel onze zorgplicht in te vullen via een zogenaamde vangnet stichting. Centra konden zodoende open blijven, ouderen hoefden hun huis niet uit en zorgverlening was gewaarborgd. En als organisatie hielden we op deze manier zowel de financiële als reputatieschade beperkt.´

Beslismodellen

Met diezelfde ‘hands-on’ benadering kijken we bijvoorbeeld ook naar Solvency II. Ook hiervoor geldt dat we het graag praktisch houden. Ben je bereid kapitaal in te zetten voor groei? Hoe vertaalt zich dat naar een commercieel beleid. De afdeling Riskmanagement helpt de business hierbij door het theoretische kader te vertalen naar praktische beslismodellen. Het is mooi om te zien dat hiermee ambities een zuiverder onderbouwing krijgen. En dat leidt absoluut tot een betere bedrijfsvoering.

Riskforum Verzekeraars

Steven Hofenk is een van de sprekers tijdens het Riskforum voor Verzekeraars. Dit congres geeft inzicht in de meest recente ontwikkelingen en laat zien welke interne en externe kansen succesvol risico management een organisatie biedt.

Over martijn

Bekijk ook

Alle vormen van betalen geregeld op één plek

De manier waarop we betalen verandert continu. Op dit moment zijn twee op de tien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *