Wim Mijs: ‘Niet stunten met de veilige structuur’

Het betalingslandschap ontwikkelt zich in rap tempo. Voor iedereen die hierin actief is is het duidelijk is dat de ontwikkeling nog lang niet is afgelopen. Tijd voor een tussentijdse reflectie dus. Waar staan we nu? Waar staan we over vijf jaar? En welke ontwikkelingen gaan daaraan bijdragen? Wim Mijs, Chief Executive bij European Banking Federation, deelt zijn visie.

“Het betalingsverkeer is essentieel voor iedereen,” begint Mijs. “Het is een hele goede ontwikkeling dat het verkeer zo snel ontwikkeld is naar een digitale omgeving die snel en veilig is. Tegenwoordig bepaalt de digitale omgeving de toegang van ons allemaal tot de economie. “

Over vijf jaar is digitaal betalingsverkeer alleen maar nog groter, zegt Mijs, al blijft er wel een plek voor cash. “Cash geld heeft een grote emotionele en politiek waarde voor de gebruiker. Dat mag je niet onderschatten. Een belangrijke reden daarvoor is dat het tastbaar is. Cash blijft belangrijk. Het gemak van digital mobile payments is echter dusdanig groot dat in de toekomst cash vooral een bijrol zal spelen.”

Gebruiker vraagt om gemak en snelheid

De volgende stap in de ontwikkeling heeft alles te maken met toegang van nieuwkomers in het betalingslandschap. “Vroeger was al het verkeer paper-based, denk ook aan Eurocheques. Dat is door de opkomst van digitale betalingen wel anders. Instant payments en real-time inzicht in je betalingen; dat zijn de sleutelwoorden op dit moment. Het is gemakkelijk voor de consument en het is snel. Dat zijn die twee zaken waar de gebruiker om vraagt.”

De rol van banken is verre van uitgespeeld, zegt Mijs. Banken vormen de ruggegraat van het betalingsverkeer. “De infrastructuur die banken hebben gebouwd moet je niet onderschatten. Die is bewezen robuust en veilig. Dat moeten we koesteren. Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. De veiligheid van banken heeft zelfs een direct effect op de financiele stabiliteit in een land of regio. We moeten er dus voor waken dat we het kind niet met het badwater weggooien. Je moet het zien als een spoorwegsysteem. Er kunnen steeds meer treinen op, met meer dienstverleners, maar als de mensen het niet in goede banen leiden gebeuren er vroeg of laat ongelukken.”

Als gevolg van de technologische ontwikkelingen kunnen nieuwe spelers zich mengen in het betalingsverkeer. “Dat er nieuwe delivery systems bij komen zoals Apple Pay en Paypal is een vooruitgang. We moeten ook de mogelijkheid blijven bieden aan nieuwkomers om toe te treden. Banken kunnen de concurrentiestrijd aangaan.”

Europese ontwikkelingen

Innovatie is essentieel maar de veiligheid van het betalingsverkeer mag daarbij nimmer in het geding komen. “Je maakt geen grappen met je veilige infrastructuur. De veiligheid staat en dat moet zo blijven. We moeten ons wel openstellen voor innovatie. De regels moeten dat ook toestaan. Het mag niet zo zijn dat de ontwikkeling stilstaat omdat de regelgeving die in de weg staat.”

Op het gebied van wet- en regelgeving, in het bijzonder de Sepa richtlijn en PSD2 (Payment Services Directive), mag het wat Mijs betreft in een rustiger vaarwater komen. De ontwikkelingen zullen zich vooral op andere gebieden doorzetten, zegt hij. “Allereerst denk ik dat de big data discussie heel belangrijk is. De bankpas moet straks de toegangspoort tot de digitale omgeving worden. Daar moeten zowel banken als nieuwkomers op inspringen. Vele spelers zijn hierin geïnteresseerd.”

De tweede ontwikkeling is die van de nieuwe business modellen, zegt Mijs. “Klanten willen niet langer naar het fysieke bankgebouw. En als het kan willen ze zoveel mogelijk zaken op één plek regelen. Banken moeten zorgen dat ze hun zaken op orde hebben. Wie niet meegaat in die ontwikkeling bestaat over tien jaar niet meer. Als er iemand komt die slimmer en beter is dan jij dan neemt hij jouw plek in.”


Wim Mijs is als spreker aanwezig op het congres Toekomst van het Betalingsverkeer, dat dit jaar op 16 juni plaatsvindt.Al meer dan 16 jaar hét congres in Nederland waar jaarlijks meer dan 200 betaalexperts samen komen om alles te horen over de laatste ontwikkelingen in de betaalsector.

Over martijn

Bekijk ook

Is AI the boost for Personal Finance?

Geschreven door journalist Adri Odding First we have to ask ourselves what is AI for …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *