Bedrijven gaan niet goed om met privacygegevens werknemers

Deze week werd bekend dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in 2013 ruim 900 klachten heeft ontvangen over bedrijven die inbreuk maakten op privégegevens van werknemers. Dit is bijna 13% van alle meldingen over privacyschending die het college dat jaar heeft ontvangen. Een groot en opvallend percentage.

Veel volgsystemen beschikbaar

Werknemers mogen er redelijkerwijze vanuit gaan dat zij in privacy verkeren en dat de werkgever hun persoonlijke levenssfeer eerbiedigt. De snel veranderende maatschappij en computertechnologie biedt echter veel mogelijkheden om alles te weten te komen over werknemers. Werkgevers weten op welke locatie is ingecheckt bij de NS, meten online werknemersprestaties, volgen via GPS de auto van de zaak en hebben toegang tot de zakelijke telefoon en mail.

 

Controle van LinkedIn profiel en inleveren van medicijndoosjes

Deze toepassingen verklaren mogelijk deels dat dit jaar 17% meer meldingen zijn binnengekomen over privacy in de werksfeer dan in 2012. “Zo zetten bedrijven verborgen camera’s in en vragen ze om medische gegevens. Screenen via sociale media komt ook op”, meldt het CBP. Een van de door het CBP onderzochte bedrijven bekeek of werknemers hun profiel op LinkedIn had bijgewerkt en sprak hen daar op aan. Een ander bedrijf vroeg medewerkers hun medicijndoosjes af te geven zodat men zeker wist dat de werknemers geen medicijnen hadden die hun rijvaardigheid beïnvloedde. Beide voorbeelden waarbij de werkgever verkeerd en in de persoonlijke levenssfeer van de werknemer handelde.

Uitzonderingen in de juiste balans tussen privacyrecht en arbeidsrecht

Hoewel de werknemer in bepaalde mate recht heeft op privacy, zijn er ook uitzonderingen. Het gaat in de meeste gevallen namelijk wel om de ‘tijd van de baas‘. Een werkgever moet hiervoor de juiste balans vinden tussen arbeidsrecht en privacyrecht. Het ongeoorloofd aantasten van privacy van de werknemer kan namelijk leiden tot een verbod van bepaalde handelingen en tot het betalen van een schadevergoeding of ontbindingsvergoeding.

Meer informatie over dit onderwerp?

Wat betekent de privacy op de werkvloer voor u? Wat mag u wel en niet van uw werknemers weten en hoe gaat u om met deze informatie? Speciaal voor deze vraagstukken hebben wij de cursus Privacy op de werkvloer ontwikkeld. In 3 dagen volledig op de hoogte.

Over heijnej

Bekijk ook

Waarom is een compliance beleid zo belangrijk?

Het compliance beleid legt vast welke methodiek je aanhoudt om risico’s te beheersen en hoe …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *