Welke van deze 6 werkstijlen past bij jou?

Heeft u ook dat gevoel dat u meer wilt doen in minder tijd? Of worden de stapels papier en to-do lijsten op uw bureau alleen maar groter? Heeft u chronisch tijdgebrek? Lost harder werken het probleem niet op? Wees gerust, u bent niet de enige! Veel mensen hebben de wens om hun tijd effectiever en efficiënter te gebruiken.

Manon BongersIemand die hier alles vanaf weet is Manon Bongers, één van de toptrainers in Nederland op het gebied van ‘Management en persoonlijke groei’. en hoofddocent van de driedaagse training ‘Van Harder naar Slimmer Werken’. We vroegen haar een aantal tips om slimmer met uzelf en uw tijd om te gaan.

Slimmer werken houdt ook verband met timemanagement, kun je dat uitleggen?

Slim werken betekent in de praktische zin dat je een kader hebt van waaruit je jouw werkzaamheden, die behoren tot jouw taken en verantwoordelijkheden, doet. Dit kader is een levend document. Inzicht in de mate van urgentie en belangrijkheid in relatie tot je werkzaamheden en beschikbare tijd is de eerste stap voor dit kader. Van daaruit kun je een planning gaan maken, voor het jaar, kwartaal, de maand, week en dag. Eenmaal aan de slag met je kader, merk je dat je continu beïnvloed wordt door jezelf, anderen en je omgeving. Een collega stelt je een vraag en voor je het weet ben je bezig met het beantwoorden van zijn vraag of je hoort dat er een mailtje binnenkomt en gaat je mail lezen. Bij beiden verlies je de focus op waar je meebezig was, omdat je je aandacht verlegt.

Je bewust worden van de manier waarop je omgaat met jezelf, anderen, je omgeving en je beschikbare tijd in relatie tot je werkzaamheden (kader), maakt dat je een keuze gaat ervaren in wat je wel en niet wil doen. Mogelijke keuzes zijn:

  • Weggooien of geen aandacht aan schenken.
  • Delegeren of verantwoordelijkheid bij de ander laten.
  • Direct doen.
  • Inplannen en op een later moment mee aan de slag gaan.

Veelal zie ik dat medewerkers zich laten leiden door hun omgeving, anderen en ‘de waan van de dag’. Ze verliezen het contact met zichzelf en van daaruit de focus op hun eigen werk, waardoor ze de planning niet halen en in tijdnood raken.

Werkstijlen en Timemanagement: jij beschrijft ‘De 6 werkstijlen’. Welke zijn dit en wat houden deze stijlen in?

Er zijn 6 werkstijlen:

  1. Doe plezier
  2. Doe je best
  3. Doe je best
  4. Wees perfect
  5. Wees sterk
  6. Wees de beste

Iedere werkstijl heeft kwaliteiten en valkuilen in zich. Als je in rustig vaarwater zit of in balans bent, komen de kwaliteiten van je werkstijl op de voorgrond te staan. Onder invloed van (interne en externe) stress kom je in de valkuil van je werkstijl terecht. Tijdens de training ‘Van harder naar slimmer werken’ ga je zien en ervaren welke werkstijl(en) jouw belemmeren en krijg je veel opties aangereikt om uit de valkuil(en) van je werkstijl te stappen en slim te werken.

Velen zullen het kennen: aan het begin van je werkdag heb je een mooie ‘to do lijst’, maar aan het einde van de dag ben je aan te weinig van die activiteiten toe gekomen omdat er telkens ad hoc zaken tussen kwamen. Hoe voorkom je dit?

Het begint met zelfinzicht en zelfbewustzijn! Waar laat jij je tijdens de dag door leiden? Jezelf, je omgeving of anderen (collega’s, klanten, managers)?

Op het moment dat je je bewust wordt van de manier waarop je je laat beïnvloeden, komt het aan op: bewuste keuzes maken, opkomen voor je eigen belangen, grenzen aangeven, ‘Nee’ durven zeggen en anderen aanspreken op hun gedrag. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan!

Ieder mens heeft ‘blinde vlekken’ en valkuilen. Je hiervan bewust zijn is de eerste stap. Vervolgens herken je eerst achteraf dat je in je valkuil bent gestapt en geleidelijk aan kun je dit in het moment leren (h)erkennen.

Vanuit de (h)erkenning in het moment ben je in staat om de opties die je tot je beschikking hebt in te zetten in plaat van je zaken te laten overkomen.

Welke soorten tijdvreters onderscheid jij? En welke praktische tips heb je om effectiever met je tijd om te gaan?

Tijdens de training inventariseer ik de tijdvreters waar medewerkers in hun dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Het is een interactief onderdeel, waarbij we elkaars kennis, kunde en ervaring benutten. Ik geef aansluitend aanvullingen over veelkomende tijdsvreters en reik concrete oplossingen aan.

Tips zorgen ervoor dat deelnemers absorberen. Mensen uitnodigen zelf na- en mee te laten denken gebeurt in de praktijk vaak niet. Een onderschatte kunde, die zeer groeibevorderend is om slimmer te werken en een proactieve houding te stimuleren. Dit onderdeel van de training wordt door deelnemers als zeer leerzaam en waardevol ervaren.

Heb je tips om collega’s te laten weten dat je slimmer werkt? Oftewel dat zij je minder vaak storen omdat je je wil concentreren op de activiteit waar je mee bezig bent zodat je minder snel bent afgeleid en efficiënter kunt werken?

* Vertel je collega’s waar je meebezig bent.

* Deel je opgedane kennis en ervaring.

* Spreek collega’s aan op hun gedrag als je hier last van hebt.


van harder naar slimmer werkenVan harder naar slimmer werken

Manon Bongers is hoofddocent van de 3-daagse training ‘Van harder naar slimmer werken’. Met deze training leert u uw tijd effectiever en efficiënter te gebruiken, waardoor u écht meer gedaan krijgt. Na de training heeft u meer grip op uw werkdag en laat u uzelf niet meer leiden door allerlei ad hoc zaken.
Meer informatie over het 3-daagse programma vindt u op de website van de training Van harder naar slimmer werken.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Gratis e-book NLP: Succes kun je leren

Wat is succes eigenlijk? Wat betekent succes voor jou? Vind jij dat je succesvol bent? Wil jij leren om succesvoller te zijn? Zomaar een paar vragen, die eenvoudiger lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Want de echte vraag is eigenlijk: waar wil jij succesvoller in zijn en wat heeft je tot ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *