Duurzaam energieproject? 6 tips!

Wie kan beter vertellen over het geleerde in praktijk brengen dan de oud-deelnemers van de opleiding Duurzame Energieprojecten zelf. Wij vroegen ze daarom wat zij waardevol vinden om voor ogen te houden wanneer je aan de slag gaat met duurzame energieprojecten. Lees hier 6 tips!

  1. “Heb in beeld welke eisen financierende banken (die een project financieren) stellen.”

  2. “Als de financiële middelen van je organisatie beperkt zijn voor investeringen in duurzame opwek en/of opslag, kijk dan via de RES-en bij welke ontwikkelingen in de regio je kunt aansluiten. Bijvoorbeeld door assets als grond of daken ter beschikking te stellen aan externen die wel de investeringen kunnen en willen doen maar op zoek zijn naar de ruimte hiervoor. Zo zou er een win-win situatie kunnen ontstaan.”

  3. “Betrokkenheid en overtuigingskracht zijn belangrijk. Zowel van het MT/stakeholders als zeker ook van de mensen op de (werk)vloer. Zij moeten nut en noodzaak zien.
    MT/stakeholders vragen meer naar ‘what’s in it for us’. Als het rendement te laag is ten opzichte van de investering haakt men af. Dit is niet altijd de juiste motivator, daar red je de wereld niet mee, dus moet je kunnen overtuigen.
    Het samenwerken met externe partners en bedrijven biedt ook mogelijkheden, dus een platform van gelijkgestemden bouwt een soort imperium. Externe adviseurs, maar ook hogescholen en universiteiten betrekken geeft een breder inzicht en vaak een betere probleemanalyse.
    De tijd van praten moet veel meer omgezet worden in GO en DO … ‘low hanging fruit’ moet geen discussie zijn en het starten van pilots schept zonder meer mogelijkheden.”

  4. “Naast het feit dat het handig is om wat technische kennis te hebben, is het vooral belangrijk om je stakeholders (management) mee te krijgen met duurzame projecten.
    Zonder deze support is het vechten tegen de welbekende bierkaai, omdat het om steeds hogere investeringen gaat die wat langere terugverdientijden hebben!”

  5. “Probeer dingen (op kleine schaal) in de praktijk uit! Ook al is er nog veel onduidelijk en zal de techniek zich ongetwijfeld verder ontwikkelen. Om ontwikkelingen goed te kunnen beoordelen en een actieve rol te pakken in de energietransitie helpt praktijkkennis enorm.”

  6. “Betrek de omgeving zo vroeg mogelijk bij duurzame energieprojecten. Zorg dat ze er ook van profiteren. Zo haal je weerstand weg tegen de energietransitie en komt er versnelling.”

Leer hoe je duurzame energieprojecten succesvol opzet

Om de ambitieuze doelstellingen voor het verduurzamen van onze energievoorziening te halen hebben we succesvolle energieprojecten nodig. Een grote opgave waarbij van jou verlangd wordt dat je de juiste keuzes kunt maken. Speciaal voor iedereen die gaat starten of al betrokken is bij een project op het gebied van duurzame energie, hebben wij deze opleiding samengesteld.

Bekijk de opleiding

Over admin

Bekijk ook

Waar moet je rekening mee houden om energieopslagsystemen efficiënt te koelen?

Energieopslagsystemen met batterijen (BESS) werken optimaal bij een constante temperatuur, net als laadsystemen met hoge …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *