Data of informatie
Voor een computer staat er 11111111. Dat is de binaire weergave van het decimale getal 255. Maar als u naar dat getal 255 kijkt, wat ziet u dan? Een simpele reeks enen en nullen (of alleen maar acht enen in dit geval). Wat betekent dat? Een getal is data. En met die platte data kunt u nog niets. Toch hebben we het vaak over de waarde van data. Wat bedoelen we daar dan mee? Het begrijpen van de waarde bestaat uit een aantal aspecten:
1. We hebben context nodig
Pas als we data in een context plaatsen dan ontstaat er informatie. Hebben we het in dit geval over een datum, bedrag, kengetal, jaartal of pincode? Pas als u weet over wat voor grootheid u het heeft, dan kunt u er iets mee. Als we nu eens 25-5 maken van het getal … wat zegt u dat dan?
2. Uw ervaring speelt een rol
In dit geval denkt u waarschijnlijk aan een datumformaat. Wij schrijven immers in de notatie dd-mm-yyyy. En 25-5 staat in dat geval voor 25 mei. Die vertaling maakt u eigenlijk al snel als in de presentatie een simpel streepje wordt toegevoegd.
3. Emotionele waarde kan meespelen
En wat doet die datum dan met u? Is het toevallig uw geboortedag of trouwdatum? Dan heeft u er een emotionele band mee. Die dag zegt u dan iets en die emotie zit niet in dat getal zelf.
4. Wijsheid en ethiek
Als die datum staat voor een belangrijke gebeurtenis, bijvoorbeeld 25 mei 2016, de datum waarop de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing werd. Dan komt er ook nog eens een ethisch vraagstuk om de hoek kijken. Want betekent het dat u na die dag zorgvuldiger om gaat met persoonsgegevens? Of verandert er dan niets voor u? Dat zegt iets over de manier waarop u omgaat met wet- en regelgeving.
Vanuit welk perspectief kijkt u naar getallen?
Door de enorme groei aan data is het van belang om zorgvuldig om te gaan met de data die u gebruikt om besluiten op te nemen.
- Hoe is die data verzameld?
- Welke interpretaties hecht u eraan?
- Hoe presenteert u de data?
Al die aspecten zijn van invloed op beslissingen die u neemt op basis van data. Dat maakt het werkveld van data science zo interessant. Voor managers die er hun besluiten op baseren, maar ook voor de data scientist zelf, die bewust of onbewust invloed uitoefent op beslissingen. Mark Albers is hoofddocent van de opleiding data scientist en in deze opleiding leert u data te verwerken naar bruikbare informatie voor uw organisatie. Meer informatie?
Bekijk de opleiding