Onze docenten van de opleiding Duurzame Energieprojecten stelden 5 tips samen om je duurzame energieproject te laten slagen:
1. Maak een projectplan
- Ontwikkel eerst een concreet en realistisch doel, inclusief doelgroep, streefdatum en eventueel locatie.
- Maak een projectplan om dat doel te bereiken: welk resultaat heb je wanneer nodig, welke expertise (intern en extern) moet je daarvoor inzetten, wat kost het en hoe ga je dat financieren?
- Werk samen met partners, je doelgroep en andere relevante stakeholders en blijf met elkaar in gesprek.
Feitelijk gelden deze tips voor elk groot project. Duurzame energieprojecten hebben echter vele belanghebbenden – inclusief tegenstanders – en vaak ook nog onzekerheden in bijv. beleidsmaatregelen. Bovendien kan de tijd tussen vaststellen van het doel en realisatie de nodige jaren kan duren en moet je in die periode flexibel kunnen inspelen op de snelle technologische ontwikkelingen.
2. Onderzoek de kansen in de direct omgeving
Neem deze kansen mee voor een verbeterde acceptatie, haalbaarheid en toekomstbestendigheid.
3. Neem de tijd voor het verkrijgen van een netaansluitingsofferte
Besteed genoeg tijd en energie aan het verkrijgen van een netaansluitingsofferte van het netwerkbedrijf. Start hiermee vroeger dan je denkt dat nodig is.
Als je besluit te gaan voor een eigen netaansluiting (middels de 16c procedure) zorg dan dat je dat vroegtijdig besluit zodat je nog tijd hebt om de grondovereenkomsten voor het exporttracé en de benodigde vergunning om de kabel te mogen leggen te regelen.
4. Benoem het doelgedrag
Het doelgedrag is het gedrag dat je wilt zien van je doelgroep (een persoon of een groep personen). Beschrijf de letterlijke handeling en ontwerp hiervoor je maatregelen. Dus geen algemeenheden zoals ‘bewustzijn’, ‘samenwerkingsgerichtheid’, ‘commitment’ of ‘prioriteit’. Deze algemeenheden leiden namelijk vaak helemaal niet tot ander gedrag. Focus op de gewenste handeling.
5. Pas je koers aan
Wees niet bang om je koers aan te passen op basis van wat je onderweg tegenkomt. Volg je eigen koers, maar werk continu aan een zo breed mogelijk draagvlak voor je initiatief en maak daarom zo snel mogelijk verbinding met alle betrokken partijen die je op je traject tegenkomt. Voor een behouden vaart heb je ze tenslotte allemaal nodig.
Wil jij leren hoe je Duurzame Energieprojecten succesvol opzet?
Hoor tijdens de Opleiding Duurzame Energieprojecten alle ins en outs over de duurzame energiemarkt; over technologie en beleid, maar ook over de haalbaarheid van je project en het creëren van draagvlak. Onmisbaar om de juiste keuzes te maken en als gesprekspartner met alle partijen aan tafel te gaan!
De opleiding is praktisch ingestoken; docenten brengen je op de hoogte van hun visie en kennis uit de praktijk.
Meer informatie over deze opleiding