Datawarmte delen is duurzaam en koel!

Bron: Restwarmte.net

Datacenters hebben een schat aan duurzame warmte. Gek genoeg wordt dit nog nauwelijks benut. Slechts een paar voorlopers in Nederland delen ‘datawarmte’ met gebouwen in de buurt. De Dutch Datacenter Association (DDA) schreef onlangs een brief aan het aankomend kabinet: ‘​​Gratis datacenter warmte om de Nederlandse energietransitie te versnellen.’

Nederland staat vol met datacenters en de ‘data-industrie’ groeit. ‘Het grootste gedeelte van de groene stroom die datacenters verbruiken, wordt vrijwel geheel omgezet in warmte. Deze restwarmte wordt op dit moment niet of nauwelijks nuttig hergebruikt. (…) Huizen, kantoren en kassen kunnen met deze warmte worden verwarmd’, schrijft de DDA in een brief aan de Nederlandse Overheid.

 

Logisch

Het delen van warmte met gebouwen in de buurt is een logische zaak, vindt ook Rens Klerkx, Hoofd Facilities & Datacenter bij Nikhef (Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge Energie Fysica) op het Science Park in Amsterdam. “Alleen al om bedrijfseconomische redenen”, zegt hij. “Koeling is voor datacenters belangrijk voor onze betrouwbaarheid. Met de koelinstallaties, energiekosten, beheer en onderhoud zijn enorme bedragen gemoeid. Daarnaast stellen de gemeente en AMS-IX, de vereniging van bedrijven die zijn aangesloten op het Amsterdamse internetknoopunt, steeds strengere normen aan onze ‘power usage effectiveness’. Het moet én kan veel beter.”

Veel efficiënter

Dus toen Science Park in 2012 plannen had voor nieuwbouw van studentenwoningen was één plus één twee. Klerkx: “een netbeheerder heeft ons datacenter, de studentenwoningen en Amsterdam University College aangesloten op een warmte- en koudebron in de bodem. Wij leveren warmte van 22 graden, die middels een warmtepomp op de juiste temperatuur wordt gebracht. Ook de koude wordt opgeslagen gebruikt om te koelen.” Jaarlijks levert het datacenter 3.500 GJ warmte aan de ‘buren’; vergelijkbaar met de jaarlijkse warmtevraag van 175 appartementen. De energie-efficiency binnen Nikhef is fors verbeterd.

Volop mogelijkheden

Waarom delen niet méér datacenters hun restwarmte? “Betrouwbare koeling is in onze branche een groot goed. De meeste datacenters houden daarom de koeling in eigen beheer”, zegt Klerkx. “Wij ondervangen dit door betrouwbare monitoring van de externe bron en een eigen koelinstallatie als back-up.” Zijn advies aan datacenters en potentiële afnemers: kijk om je heen! Er is veel meer warmte-uitwisseling mogelijk dan je denkt. En profiteer van natuurlijke momenten in de levenscyclus van je installaties.”

Het Nationaal Warmte Congres

De verduurzaming van onze warmtevoorziening is onomkeerbaar. Om deze opgave uit te voeren zullen we alle zeilen bij moeten zetten.
We moeten nú starten! 

Thema’s die o.a. aan bod komen tijdens het congres:

  • Hoe kunnen we versnellen?
  • Industrie versus de gebouwde omgeving
  • Het uitfaseren van gas; wat, hoe, waar en wanneer?
Download de brochure

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Het kabinet zet de klimaatmaatregelen door, maar hoe zit het met de uitvoering?

Het kabinet Schoofs zet de energietransitie voort zoals eerder ingezet, tenminste in grote lijnen. Dit …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *