Dronter Energie Opslag tijdens het Energieopslag Event 2024

Op het Energieopslag Event 2024 werd Dronter Energie Opslag besproken in een sessie onder leiding van Rens Savenije, Commercieel Directeur bij Ventolines.

Work Station tijdens Energieopslag Event 2024 over Dronter Energie Opslag

De sessie bestond uit een panel met Anno Vuuregge (Beleidsmedewerker Ruimte, Provincie Flevoland) en Muriel van der Hulst (Senior Adviseur Duurzame Energieprojecten, Ventolines), die inzichten gaven in het beleid en de vergunningenprocedures van Flevoland en de gemeente Dronten, inclusief het experimentenkader, het afwegingskader en het belang van de energetische toets.

Lucas Lambers (Directeur Gesloten Distributiesysteem Groen) en Gijs van der Veen (Adviseur Systeemintegratie, Ventolines) bespraken de technische en organisatorische uitdagingen bij de integratie van de batterijen in het GDS. Ze gaven daarnaast praktische voorbeelden van de integratie en benadrukten het belang van samenwerking tussen verschillende partijen voor het succes van het project.

Dronter Energie Opslag – Inventief energieopslagsysteem in Flevoland

Bouwlocatie Dronter Energie Opslag: 6 hectare grond. In de eerste fase: 3 batterijen, totaal 95MW

Dronter Energie Opslag (DEO) is een baanbrekend project in Flevoland dat bijdraagt aan een duurzame energievoorziening in Nederland. Het project omvat de realisatie van een grootschalig batterijpark op zes hectare agrarische grond in de gemeente Dronten. Het initiatief is een samenwerking tussen GreenPowerBank Dronten B.V., FlevoBESS B.V. en Pure Energie Batterij Groen B.V., waarbij elke partij verantwoordelijk is voor één van de drie batterijen. Samen leveren zij circa 95 MW aan batterijcapaciteit. De vergunningen zijn onherroepelijk verleend en de civiele werken zijn al gestart. De eerste batterijen worden naar verwachting eind 2025 operationeel.

Innovatief beleid en vergunningsproces

Flevoland is de eerste provincie in Nederland die medewerking heeft verleend aan een grootschalig energieopslagproject als dit, waarbij de bestemming van ‘agrarisch’ is gewijzigd naar de bestemming ‘energieopslag’, mede dankzij het flexibele experimentenkader van het Omgevingsprogramma Flevoland. Dit experimentenkader is in een relatief korte tijd van ruim een half jaar doorlopen voor een drietal opslagprojecten, waaronder Dronter Energie Opslag. Vervolgens konden, na wijziging van het bestemmingsplan, de vergunningen door de gemeente Dronten en andere bevoegde gezagen verleend worden. Flevoland werkt daarnaast aan een toekomstbestendig afwegingskader voor het faciliteren van de volgende energieopslagprojecten, met aandacht voor de impact op het totale energiesysteem, zoals blijkt uit de energetische toets.


Complexiteit vergunningstrajecten

De samenwerking van drie verschillende initiatiefnemers brengt verschillende uitdagingen met zich mee. De eerste stap was het vastleggen van grondovereenkomsten, gevolgd door de wijziging van het bestemmingsplan van agrarisch naar energieopslag. De partijen hebben daarnaast samen de vergunningaanvragen gedaan voor de gezamenlijke voorzieningen, zoals toegangswegen, exportkabels, waterberging en landschappelijke inpassing. Per initiatiefnemer zijn aparte bouwvergunningen voor de batterijsystemen aangevraagd. Hierbij was het voor de initiatiefnemers van belang om de keuze voor het te selecteren systeem pas op een later moment, na onherroepelijke vergunningverlening, te maken. Dit is door de gemeente in samenspraak met de omgevingsdienst en de brandweer mogelijk gemaakt. Ventolines heeft de initiatiefnemers in dit proces ondersteund en trad op als aanspreekpunt voor het bevoegd gezag.


Aansluiting op het Gesloten Distributiesysteem Groen (GDS)

Gesloten Distributiesysteem Groen

Een essentieel aspect van dit project is de aansluiting op het al bestaande Gesloten Distributiesysteem Groen (GDG). Dit is een privaat netwerk dat acht windparken en één zonnepark verbindt met het landelijke hoogspanningsnet. Het voorziet deze groep opwekkers van twee gemeenschappelijke transformatoren (33 kV/150 kV), waardoor een aansluiting op hoogspanning mogelijk is. Aan de middenspanningszijde is er tijdens de ontwerpfase rekening gehouden met het plaatsen van extra schakelaars om zo ook de batterijsystemen van een aansluiting te voorzien.
Gijs van der Veen betoogt: “De grootschalige opwek van wind- en zonne-energie zorgt ervoor dat de batterijen een mogelijkheid bieden om afname uit het publieke net – en daarmee transportkosten – significant te reduceren. Dit is een essentieel onderdeel om de businesscase van een batterijproject te verbeteren.”

Uitdagingen bij integratie in het GDS

De integratie van de batterijen in het GDS brengt organisatorische en technische uitdagingen met zich mee. Het aansluiten van de batterijen vereist overleg met bestaande stakeholders, zoals de wind- en zonneparken, om overeenkomsten aan te passen. Lucas Lambers legt uit: “Veranderend beleid van Liander, TenneT en de ACM speelt een belangrijke rol in het beheren van GDS’en. Het vraagt flexibiliteit om nieuwe regels in bestaande overeenkomsten met aangeslotenen te verwerken. Op het GDG zijn we in dialoog met onze (toekomstige) aangeslotenen erin geslaagd om tot voorwaarden te komen die voor iedereen werken.”

Wil je meer weten over dit project of wat Ventolines voor je kan betekenen? Klik dan hier of neem contact op met Rens Savenije via renssavenije@ventolines.nl.

Over Looijmans

Bekijk ook

Welke plannen heeft het kabinet met waterstof in de energietransitie?

Het thema waterstof is een belangrijk onderdeel van de plannen van het kabinet rondom de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *