Hoe kun je stapsgewijs gemeentelijk vastgoed verduurzamen?

Het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed zorgt dat niet alleen de CO2-uitstoot gereduceerd wordt, maar biedt ook de mogelijkheid om levensverlengend onderhoud uit te voeren. De gemeente Utrechtse Heuvelrug besloot recentelijk om de vastgoedportefeuille stapsgewijs te verduurzamen. Hoe pakken zij dit aan?

De gemeente Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug bestaat uit 50.000 inwoners en heeft zo’n 50 gebouwen in de vastgoedportefeuille, waaronder een gemeentehuis, een sporthal en welzijnsgebouwen. De gemeente heeft recentelijk het meerjarenonderhoudsplan (mjop) geactualiseerd op basis van NEN 2767-methodiek. Daarnaast hebben vastgoedadviseurs de verduurzaming van het vastgoed én het budget hiervoor voor de komende tien jaar in kaart gebracht. Hiermee is er overzicht in de benodigde maatregelen en investeringskosten.

Welke maatregelen zijn nodig?

Het resultaat van het in kaart brengen van de benodigde maatregelen bestaat uit een mjop en een verduurzamingsadvies per gebouw. Dit is de leidraad voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed voor de komende jaren. Deze plannen worden gebruikt door de raad om budget toe te kennen en het vastgoed te verduurzamen.

Het meerjarenonderhoudsplan

De vastgoedafdeling van gemeente Utrechtse Heuvelrug is met name gericht op instandhouding van het vastgoed. De personele capaciteit benodigd voor verduurzaming is dus een uitdaging. Het mjop lost dit op door niet alleen energieverduurzamingsadvies en financiële vertaling te bevatten, maar ook voorstelt hoe de mjop uitgevoerd kan worden. De werkzaamheden kunnen hierdoor op een verstandige manier in de markt worden gezet op een manier die past bij de gemeente, de gebruiker en de markt.   

Verduurzaming op de korte termijn

Dit jaar richt de gemeente zich met name op het Cultuurhuis Pleiade en twee sporthallen in Doorn en Maarn. Deze gebouwen worden op korte termijn verduurzaamd. Dit begint bij het opstellen van een technische werkomschrijving, een gedetailleerde kostenraming maken, aanbestedingsdocumenten opmaken en de uitvoering coördineren en monitoren.

Verduurzaam vastgoed in jouw gemeente

Heeft jouw gemeente, net als Utrechtse Heuvelrug, de doelstelling om vastgoed te verduurzamen en hiermee de levensduur van de volledige portefeuille te verlengen? Meld je dan aan voor de opleiding Verduurzamen van Vastgoed van Euroforum. Je bent dan direct op de hoogte van nieuwe wetgeving en de laatste ontwikkelingen, bijvoorbeeld omtrent netcongestie. Vraag de brochure voor een overzicht van het programma en de leerdoelen van de opleiding. De opleiding is ook als Incompany-traject te volgen: een interne opleiding volledig op maat.

Over Madelien

Bekijk ook

Versnelde (vergunning)procedures voor hernieuwbare energie

Door: Marije van Mannekes* Er is op dit moment een toename zichtbaar van vergunningaanvragen die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *