“Laat burgers participeren in lokaal opgewekte windenergie”

In gesprek met wethouder Ron König (Arnhem):

Ron König (D66) is sinds 2015 wethouder in Arnhem – en daarmee min of meer gastheer van het Nationaal Windenergie Event dat op 12 april wordt gehouden in het Gelredome. König heeft onder meer economische zaken en duurzaamheid in zijn portefeuille. Hoe kijkt hij aan tegen windenergie – en dan met name op land?

 

Als het gaat om windenergie, is onze hoop op de eerste plaats gevestigd op zee en daarna op het platteland. Van wind in de stad verwachten we niet zoveel. Terecht?

“In de stad is het inderdaad vaak lastig. Toch gaan we in Arnhem vier windturbines plaatsen, aan de rand van de stad, op een van de weinige plekken waar voldoende ruimte en voldoende wind is. Drie op komen gemeentelijk grondgebied te staan, de vierde op een industrieterrein. Midden in een stad windturbines plaatsen gaat sowieso niet; door de hoogbouw is er te weinig wind. Verder heb je aan de noordkant van onze stad, richting de Veluwe, al gauw te maken met allerlei beperkingen inzake natuur. Overigens zou ik daar best nog eens goed naar willen kijken. Al ligt dat gevoelig, realiseer ik me.”

Was het moeilijk om deze vier windturbines te realiseren?

“Dat lijkt mee te vallen. Eigenlijk vond iedereen dit wel een goede plek. Het terrein ligt tamelijk afgelegen. De meeste weerstand komt van de inwoners en het gemeentebestuur van het nabijgelegen dorp Westervoort.”

Wie trekt het project?

“Dat is Windpark Koningspleij, waarin projectontwikkelaar Pleij BV en Raedthuys samenwerken. De Rijn en IJssel Energiecoöperatie zorgt voor de aandelenuitgifte en de levering van de schone energie. Het is een complex project, met name op het gebied van ruimtelijke-ordening-procedures. We zijn er daarom zelf ook actief mee aan de slag gegaan. We zijn blij met de samenwerking met de coöperatie. Het is een nuttige speler om als gemeente aan je zijde te hebben en dit project heeft bij de coöperatie geleid tot verdere professionalisering.”

Welke rol speelt de energiecoöperatie in Arnhem precies?

“Samen met zestien andere gemeenten in onze regio hebben wij met de energiecoöperatie een contract afgesloten voor het gebruik van onze eigen energie, dus de energie voor de eigen organisatie, de sporthallen en sportvelden enzovoorts. Om preciezer te zijn: het gaat om een stelsel van coöperaties, die zorgen voor duurzaam opgewekte energie. We zijn dus bezig ons eigen stroomverbruik te verduurzamen, met duurzame energie, lokaal opgewekt hopelijk straks ook door deze windturbines maar ook door zon.”

Welke rol en kansen dicht u wind op land toe?

“Aan de ene kant worstel je met wind op land altijd met de vraag hoe je het ingepast krijgt. Aan de andere kant: met alleen zon en wind op zee redden we het voorlopig ook niet. We zullen er tijdens de transitiefase alles aan moeten doen om meer windenergie op land te winnen. Wat mij betreft worden de procedures voor windturbines eenvoudiger, want het duurt gewoon te lang. Verder vind ik dat we de discussie over mooi of niet mooi moeten stoppen. We hebben ze nodig, punt.”

Hoe transformeer je burgers van dwarsliggers tot ambassadeurs?

“Door ze te laten participeren en ze aandelen te verkopen. Dat doen wij dus. Zo dragen burgers bij aan de transitie en de vergroening van onze energievoorziening, tegen een beter rendement dan geld op de bank. Er is behoorlijk veel belangstelling voor die aandelen.”

Over redactie

Bekijk ook

Het kabinet zet de klimaatmaatregelen door, maar hoe zit het met de uitvoering?

Het kabinet Schoofs zet de energietransitie voort zoals eerder ingezet, tenminste in grote lijnen. Dit …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *