Opbrengsten van warmte- en energieopslag vanuit financieringsperspectief

Energieopslag is noodzakelijk om toekomstbestendige en duurzame energiesystemen te ontwikkelen, waarbij warmteopslag een van de belangrijkste oplossingen is. De financiering hiervan verloopt echter moeizaam. Warmteopslag vraagt namelijk een grote investering vooraf, waardoor het lastig is om een business case te sluiten. Welke financiële opbrengsten zijn er om de bereidheid om te investeren te verhogen? Mia Djuretic, Business Development Manager bij InvestNL, deelt een onderzoek naar de financiële en maatschappelijk opbrengsten van warmteopslag.

Drempels voor warmteopslag

Het Nederlandse energiesysteem bestaat voor de helft uit warmte. Dit wordt grotendeels ingevuld met zon en wind. Warmteopslag is belangrijk om het Nederlandse energiesysteem in balans te houden en optimaal gebruik van alle duurzame energie. Het is echter niet makkelijk om warmteopslag op te schalen: een sluitende businesscase presenteren om financiering aan te trekken is makkelijker gezegd dan gedaan. Mia: “Warmteopslag met aansluiting op een passend warmtenet vraagt hoge investeringen vooraf, terwijl de opbrengsten van de investering nog niet kwantitatief zijn. Je vraagt investeerders om grote investeringen te doen, zonder dat het potentieel duidelijk is. Dat is vaak een te groot risico”.

Financiële en maatschappelijke opbrengsten van warmteopslag

InvestNL brengt samen met Energy Storage NL de opbrengsten van warmteopslag in kaart, om het wel te kunnen kwantificeren voor investeerders”. Mia somt op:

  • Lagere levelized cost of heating, warmte gemaakt van overschotten aan wind- en zonne-energie is goedkoper dan energie gemaakt op piekmomenten.
  • Lagere CO2-emissie, warmtenetten bevatten gasketels om de vraag tijdens piekmomenten op te vangen. Een warmteopslagsysteem gevuld met zon en wind, zorgt dat dit niet meer nodig is. De warmte is hierdoor duurzamer door een lagere CO2-uitstoot.
  • Curtailment, een overschat aan zon- en windenergie zorgt dat zon- en windparken op dit moment wel eens uitstaan. Als deze parken geen energie produceren, leveren ze ook geen omzet op voor investeerders.
  • Lagere netbelasting, stoken op piekmomenten vereist extra elektriciteit. Opgeslagen warmte zorgt dat extra stoken niet nodig is, waardoor de netbelasting lager is.

“Een klankbordgroep uit het bedrijfsleven, ontwikkelaars en financiers controleren de resultaten van het onderzoek”, sluit Mia de opsomming af.

Ontdek de opbrengsten van warmteopslag

Het onderzoek naar de opbrengsten van warmteopslag is nu nog in volle gang, maar tijdens het Energieopslag Event op 12 december 2024 is het afgerond. De resultaten deelt Mia graag tijdens haar workshop tijdens het event! Daarnaast ontvang je een handige toolkit op basis van het onderzoek. Wil je meer weten over het programma? Bekijk dan het programma voor een volledig overzicht van sprekers, sessies en workshops!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

HyXchange presents its key findingsfrom the Hydrogen Spot MarketSimulation Project

Bron: HyXchange This market simulation increased our understanding of the hydrogen system andassociated dynamics, and …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *