Philip den Ouden (FNLI): “De foodindustrie heeft twee grote speerpunten: voeding en gezondheid en verduurzaming”

Interview met Philip den Ouden, directeur FNLI.
“Goede samenwerking, goed samen praten, goed naar elkaar luisteren en samen optrekken is van groot belang voor een heel mooi en winstgevend resultaat.”


“We zijn de toeleverancier van de grootste industrie van Nederland, want dat is de foodindustrie. Wij hebben veel bijgedragen aan verdere efficiencies, productverbetering, procesverbetering in Nederland. Ik denk dat we er nog wel een stapje bij kunnen zetten.

Welke kansen biedt Agro Food en Technology voor de levensmiddelenindustrie?

De foodindustrie heeft twee heel grote speerpunten: voeding en gezondheid en verduurzaming. Op beide gebieden ontwikkelen we productieprocessen waardoor producten kunnen verbeteren, zodat we minder zout, vet, etcetera, in onze producten kunnen stoppen, kleinere porties kunnen maken en kunnen variëren in porties. Aan de andere kant maken we minder gebruik van energie, zorgen we dat grondstoffen zo min mogelijk verspild worden, dat er weinig waterverbruik is en zo min mogelijk energieverkoeling, noemt u maar op. Dit zijn belangrijke speerpunten voor de foodindustrie. Natuurlijk kunnen al die leveranciers van productiemethoden en –middelen enorm bijdragen.

Ketensamenwerking, waarom is dit cruciaal?

Als iemand veel middelen nodig heeft om mooie en goed te verkopen producten te maken, dan moet hij goed kunnen praten met zijn leveranciers van die productiemiddelen, die ze in elkaar moeten schroeven voor de fabrikanten van voedingsmiddelen. Het is enorm belangrijk dat men dat heel goed in samenspraak doet. Dus goede samenwerking, goed samen praten, goed naar elkaar luisteren en samen optrekken is van groot belang voor een heel mooi en winstgevend resultaat.

Hoe kan Nederland zich internationaal verder profileren met Agro Food en Technology?

We kunnen als gezamenlijke ketenpartij in de wereld heel goed samen optrekken, de Agro Food Technology clusters en de voedingsmiddelenindustrie, door bijvoorbeeld samen te investeren in het buitenland, maar ook door ervoor te zorgen dat er veel productie in Nederland blijft. Ook belangrijk is dat we onze concurrentiepositie handhaven. Dat betekent dat we moeten produceren onder hoge productiviteit en hoge efficiency. Het blijft een uitdaging om te kunnen concurreren met onze omringende landen. Dat doen we op dit moment heel erg goed, we zijn niet voor niets de grootste maakindustrie in Nederland, ook dankzij het Agro Food Technology cluster.

Agro Food en Technology Week

Iedereen moet naar de Agro Food Technology Week komen, omdat mensen alleen maar mooie dingen kunnen doen als ze elkaar ontmoeten, als ze met elkaar samen spreken en als ze die expertise, die heel veel individuele mensen en bedrijven hebben, kunnen bundelen, om zowel een sterkere Agro Food Technology te hebben, als een sterkere Nederlandse voedingsmiddelenindustrie.”


Agro Food en Technology Week | 1 – 4 december 2014

Meer weten over de kansen in de Agro Food en Technology sector? Het FME Cluster Agro en Food organiseert samen met Wageningen UR en TNO de Agro Food en Technology Week. Van 1 tot en met 4 december 2014 staat dit vierdaagse evenement in het teken van kennis, keten en innovatie. De week bestaat uit lezingen, masterclasses, elevator pitches, rondetafelsessies, congressen en de Agro Food en Technology Award.
Kijk voor meer informatie op www.agrofoodtechnology.nl.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Opbrengsten van warmte- en energieopslag vanuit financieringsperspectief

Energieopslag is noodzakelijk om toekomstbestendige en duurzame energiesystemen te ontwikkelen, waarbij warmteopslag een van de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *