Waar moet je rekening mee houden om energieopslagsystemen efficiënt te koelen?

Energieopslagsystemen met batterijen (BESS) werken optimaal bij een constante temperatuur, net als laadsystemen met hoge vermogens. Het is erg belangrijk om de temperatuur naast constant ook laag te houden om de ontwikkelde warmte af te voeren. Elektronica vraagt namelijk vaak om aanvullende koeling. Waar moet je rekening mee houden bij het actief koelen van energieopslagsystemen?

Belang van omgeving bij het actief koelen van energieopslagsystemen

De omgeving speelt een grote rol bij het actief koelen van energieopslagsystemen. Natuurlijke ventilatie is de meest duurzame optie, maar kan dit wel in de omgeving waar het systeem toegepast wordt? Het is een cruciaal gegeven bij een opstelling buiten: wat er niet in komt, hoeft er niet uit. Een dubbelwandige behuizing heeft dan voordelen ten opzichte van een enkelwandige. Daarnaast speelt kleur een rol als het gaat om behuizing. Echter is de temperatuurhuishouding niet het enige waar je rekening mee moet houden bij een buitenopstelling, ook locatie en activiteiten in de omgeving spelen een belangrijke rol bij een optimale werking van energieopslagsystemen.

Efficiënt en actief koelen

Actief koelen van energieopslagsystemen kost energie. Het is daarom wel belangrijk om het zo efficiënt mogelijk te doen, met een zo laag mogelijke CO2-voetprint. Je kunt kiezen voor een gemiddelde energiebesparing van 75% dankzij componenten met toerentalregeling en heatpipe-technologie. De typische outdoor-Blue e+ koelaggregaten te koppelen met de IoT-interface en te digitaliseren. Hiermee kan je de temperatuurwaarden continue bewaken en krijg je een automatische melding bij storingen in het koelaggregaat, zodat stilstand en gevolgschade voorkomen wordt. Remote access maakt het daarnaast mogelijk om de aggregaat-parameters op afstand te configureren.

Systemen met hogere warmtelasten

Laadsystemen met hogere vermogen hebben steeds hogere warmtelasten. Is het wel mogelijk om die warmte met ventilatoren weg te krijgen, of moet je ook kijken naar lucht-water warmtewisselaars met een capaciteit tot 9,5 kW? Daarbij moet het geluidsniveau van de koeloplossing meegenomen worden in het ontwerp, zeker als deze in of nabij de bebouwde omgeving of aangewezen stiltegebied actief is. Het zijn allemaal redenen om goed na te denken over de capaciteit van jouw koeloplossing.

Wat kun je doen bij stijgende vermogens?

Het actief koelen van energieopslagsystemen is nodig, zeker in het geval van stijgende vermogens. Weet jij wat je dan kunt doen en waar je rekening mee moet houden? Theo Gerritzen, Business Development Manager Energy & Power Solutions bij Rittal B.V., vertelt hier meer over tijdens zijn praktijklab op hét Energieopslag event van Euroforum. Het event vindt plaatst op 7 december 2023, dus meld je snel aan! Ben je benieuwd naar het programma? Download dan de brochure!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Het complexe energieprobleem in Nederland

Het Nederlandse elektriciteitsnet kampt steeds vaker met capaciteitsproblemen wat leidt tot frequentere stroomuitval en nieuwe …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *