Energieopslag speelt een belangrijke rol binnen de energietransitie. De opwek van energie is in de toekomst namelijk steeds vaker afhankelijk van weersomstandigheden. Wil je het hele jaar door verzekerd zijn van energie, dan is energieopslag cruciaal. Geert Litjens, Energy Systems Specialist bij Spectral en docent bij de opleiding Duurzame Energieprojecten, vertelt in dit artikel over diverse positieve ontwikkelingen die de energietransitie versnellen.
Energieopslag in de toekomst
Aardgas is op dit moment een van de voornaamste bronnen van energie. De transitie richting duurzame vormen van energie zorgt ervoor dat we ons in de toekomst richten op wind- en zonne-energie. Dit is uiteraard een goede trend om de energietransitie te versnellen, maar het heeft ook nadelen. De opwek van wind- en zonne-energie is namelijk afhankelijk van weersomstandigheden en jaargetijden. Het waait bijvoorbeeld weinig in de winter en ook de zon schijnt minder, terwijl energie juist hard nodig is door de kou. Energieopslag is dan een uitkomst.
Verschillende manieren om energie op te slaan
De huidige energieopslag bestaat voornamelijk uit fossiele energie, zoals aardgas. De energietransitie vraagt om opslag van duurzame energie, namelijk waterstof en warm water. Het is mogelijk om beide ondergronds op te slaan. Waterstof in gasvelden of zoutcavernes, die door gas- en zoutwinning leeg zijn komen te staan. Warm water wordt daarentegen opgeslagen in diepgelegen aardlagen, waar het blijft totdat het in de winter naar boven gepompt wordt.
Trends binnen de energietransitie
Energieopslag speelt dus een belangrijke rol binnen de energietransitie. Geert Litjens noemt ook diverse andere ontwikkelingen die de energietransitie versnellen:
- Netcongestie, mensen wekken steeds vaker hun eigen energie op. Zij doen dit bijvoorbeeld met zonnepanelen. Hierdoor ontstaat potentieel een overschot aan energie. Het overschot kan getransporteerd worden naar plekken met een tekort, als de transportcapaciteit van het net het toestaat. Je spreekt van netcongestie als de vraag naar transport groter is dan de capaciteit. De capaciteit wordt constant verhoogd, zodat er zo min mogelijk kostbare energie verloren gaat.
- Smart Grid-systemen, energieoverschotten kunnen getransporteerd worden via een Smart Grid-systeem. Het is een energienetwerk dat gebouwen, energieopslag én duurzame energiebronnen aan elkaar koppelt. Energievraag en –aanbod komt hierdoor gemakkelijk bij elkaar.
- Flexibele energiecontracten, dankzij deze contracten profiteer je van actuele, variabele tarieven. Je betaalt dan ook minder wanneer de energietarieven dalen.
Geert Litjens omschrijft deze ontwikkelingen als positief om de energietransitie te versnellen. Hij ziet dan ook een groeiende vraag naar deze oplossingen.
Vergroot jouw kennis over duurzame oplossingen
Duurzame energieprojecten zijn cruciaal om de gestelde energiedoelstellingen te behalen. Wil jij meer weten over de technologie, de trends en de kaders van de energietransitie, zodat je goed doordachte keuzes maakt binnen jouw projecten? Schrijf je dan in voor de opleiding Duurzame Energieprojecten van Euroforum! Geert Litjens vertelt je hier graag meer over de mogelijkheden van energieopslag en de rol hiervan binnen de onvermijdelijke energietransitie. Deze opleiding is ook Incompany mogelijk, zodat de leerdoelen van jouw organisatie centraal staan.