Artikel door: Juul Dijkhuis, blogger op hypotheken.blog.nl en huizenmarkt.blog.nl
Door de ontwikkelingen op de huizenmarkt van de laatste jaren worden banken geconfronteerd met een stagnerende achterstandsbeheer. Het onderpand biedt in steeds meer gevallen onvoldoende zekerheden en executieveilingen leveren te weinig op.
Tot eind 2012 werd er vanuit gegaan dat ongeveer één miljoen huizen onder water stonden. De Nederlandsche Bank heeft onlangs beraamd dat er op dit moment nog driehonderd duizend meer huizen onder water staan. Het prijsniveau van huizen ligt op dit moment weer op het niveau van het jaar 2003. Dit vraagt om een andere benadering en begeleiding door de banken. Door de slechte economische omstandigheden en de dalende huizenprijzen is de rol van de banken langzaam aan het veranderen.
Gedwongen verkoop is niet de oplossing
In een huizenmarkt met stijgende huizenprijzen kunnen betalingsachterstanden in de hypotheek effectiever worden tegengegaan. Op het moment dat de maandlasten niet meer te dragen zijn, wordt het huis verkocht. Een huis waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de opbrengst bij verkoop is niet te verkopen zonder een restschuld te incasseren. De bank heeft het recht van parate executie als de maandelijkse verplichtingen niet worden voldaan. Het probleem is echter dat de executieveiling gemiddeld 37 procent (volgens de NVM)minder oplevert dan de marktwaarde. De restschuld is vervolgens het probleem van de klant, maar van banken mag een goede begeleiding worden verwacht.
Klant begeleiden om betalingsachterstanden te voorkomen
Banken kan verweten worden dat ze nog teveel blijven leunen op het oude portefeuillemanagement. Zij verstrekken een hypothecaire lening en bij het niet betalen van de hypotheeklasten hebben zij het recht om het huis gedwongen te verkopen. In de huidige huizenmarkt is de roep naar een intensievere manier om klanten te begeleiden groot. De bank moet de klant beter begeleiden om executieveilingen te voorkomen. Ze moeten komen met effectieve betalingsregelingen en bereid zijn om de klant tegemoet te komen.
De banken moeten van betalingsachterstanden een gezamenlijk probleem maken. Niet alle betalingsachterstanden zijn om te buigen met een betalingsregeling, maar op dit gebied kunnen banken nog successen behalen. Op de lange termijn is dit ook in het belang van de banken zelf.
Meer weten?
Voor de 18e vindt dit jaar het Nationale Hypothekencongres plaats. Ieder jaar komen hier 250 experts samen om kennis te delen over uw sector. Hier hoort u o.a. meer over dit thema.
Meld u gratis aan voor onze financiële nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante content in uw mailbox.