De toekomst van het Nederlandse subsidie- en investeringsklimaat

Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, is het noodzakelijk om te investeren in duurzame projecten en in nieuwe technologieën. Chantal Schrijver, hoofd van het Nederlandse kantoor van de Europese Investeringsbank (EIB), vertelt hoe, waarom en wanneer de EIB investeert in duurzame projecten.

Investeringen in duurzame projecten

Chantal: “De EIB financiert bedrijven en projecten die een positieve impact hebben op de Nederlandse-, Europese- en wereldgemeenschap. Hierbij hebben we vijf verschillende soorten klanten”. Chantal somt op:

  • De (semi-)publieke sector, zoals ziekenhuizen, universiteiten, de NS, Schiphol of de Nederlandse havens.
  • Grote corporates, dit zijn bedrijven die financiering nodig hebben voor investeringsprogramma’s met een positieve impact, zoals verduurzamings- of R&D-programma’s.
  • Banken, via de lokale banken in Europese landen kan de EIB toch lokale MKB-bedrijven in de EU bereiken en financieren.
  • Projectfinanciering, samen met overheidsinstanties en private partijen investeert de EIB in grote duurzame energieprojecten, zoals offshore windparken of andere grote infrastructuurprojecten.
  • Innovatieve scale-ups, samen met de Europese Commissie financiert de EIB scale-ups, die zo kunnen groeien en commercieel worden.

We helpen deze soorten klanten onder andere om van het gas af te komen, of bijvoorbeeld om te elektrificeren als ze fossiele brandstof in hun operaties gebruiken. Wij financieren de investeringen die er nodig zijn, zodat we op die manier bijdragen aan de energietransitie”, aldus Chantal.

De toekomst van het Nederlandse subsidie- en investeringsklimaat

Met de huidige technologie halen we de klimaatdoelstellingen niet, dus we moeten investeren in nieuwe technologieën van innovatieve scale-ups. Deze technologieën liggen nu in veel gevallen bij universiteiten en er zijn veel risico’s aan verbonden omdat het nog onduidelijk is of bepaalde technologieën gaan lukken of niet. Subsidie is heel belangrijk om door de eerste fases te komen, zodat ze na die fases klaar zijn voor de financiering van de EIB of andere soorten investeerders. Het is dus cruciaal dat de Nederlandse politiek investeert in duurzame projecten, en dat zijn niet alleen de projecten zelf, maar alles daaromheen. Als je goede mensen wilt hebben, moet je ook investeren in universiteiten en kennis uit het buitenland. Die mensen hebben woningen nodig, dus moet je ook daarin investeren”, zegt Chantal. 

Veelbelovende scale-ups

De EIB heeft een dochteronderneming genaamd EIF: het Europese Investeringsfonds. We investeren hiermee via fondsen in veelbelovende startups en technologieën. Vaak zijn dat technologieën afkomstig van bijvoorbeeld de TU in Delft, Eindhoven of Wageningen. De technologie die ze daar ontwikkelen, is veelbelovend. Maar er zijn veel stappen te maken voordat je kan opschalen en commercieel maken, zoals een pilot en een demo. Een voorbeeld van een scale-up die uit de demo-fase kwam en wij daarna zijn gaan financieren, is LeydenJar. Zij hebben een nieuwe batterijtechnologie ontwikkeld. Deze scale-up heeft een mooie groei doorgemaakt door per fase goed gebruik te maken van de Nederlandse subsidies die beschikbaar waren. Het is nu onze beurt om te investeren in LeydenJar, waardoor ze hun eerste fabriek kunnen bouwen om commercieel hun batterijen te fabriceren”, illustreert Chantal.

REPowerEU en Cleantech

De huidige politieke context vraagt de Europese Unie om kritisch te kijken naar de energietransitie. De oorlog in Ukraine was namelijk een eyeopener dat we onszelf van energie moeten kunnen voorzien. Het programma REPowerEU is ontwikkeld om dit mogelijk te maken. Het is een commissieprogramma om energie te besparen, investeren in hernieuwbare energiebronnen en om de energievoorziening te diversifiëren. Cleantech staat voor schone en duurzame oplossingen voor een schonere wereld, vaak zijn dat technologieën die nog niet bestaan, zoals ik eerder omschreef, en daar zijn meer investeringen voor nodig. Ondertussen heeft de EIB afgelopen jaar bijna 50 miljard euro aan groene investeringen gedaan en dat omvat hernieuwbare energieprojecten onder REPowerEU en investeringen in Cleantech. Hiermee helpen we de energietransitie financieren”, sluit Chantal af.

Ontdek hoe de EIB bijdraagt aan de energietransitie

Wil je meer weten over het Europese subsidie- en financieringsklimaat en wat de impact van de EIB hierin is? En wil je weten welke projecten interessant genoeg zijn om in aanmerking te komen voor financiering? Kom dan naar het congres Financiering van de Energietransitie op 19 september 2024. Chantal verzorgt hier een keynote over de EIB. Wil je meer weten over het programma? Download dan de brochure.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Het verbeteren van internationale betalingen in het ISO 20022-tijdperk

Bron: Banken.nl De ISO 20022-standaard voor berichtenverkeer revolutioneert de manier waarop financiële gegevens worden uitgewisseld. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *