Financiële ‘kortjes’

Economische groei: groei, nulgroei of toch nog krimpen?
De Europese Commissie eist dat Nederland niet alleen in 2014 maar structureel 6 miljard extra moet bezuinigen. Eurocommissaris Olli Rehn deelde dit dinsdag mede tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Hij gaf hierbij aan dat wanneer Nederland de ‘eis’ om het tekort onder 3% bbp te krijgen niet dreigt te halen voor 2014, de EC realistisch zal beoordelen of Nederland meer tijd moet krijgen om aan deze 3%-norm te voldoen.
Nederland kreeg eerder uitstel omdat de economie krimpt, de werkloosheid oploopt en consumenten de hand op de knip houden.

De DNB, in de persoon van Job Swank, geeft aan dat nieuwe bezuinigingen op korte termijn slecht zijn voor de economische groei. En verwachtte Rabobank eerder nog een economisch herstel, door deze aanvullende bezuinigingen wordt dit herstel in de kiem gesmoord.
De Rabobank adviseert het kabinet nu om zich te richten op structurele hervormingen, oftewel lange termijn in plaats van korte termijn (zoals de btw-verhoging die snel geld oplevert maar schade aan de economie veroorzaakt).

Betalingsverkeer: Pinnen zonder code én in alle winkels!
Eerst was daar de primeur voor Schiphol, waar Mastercard het pinnen zonder code lanceerde. Het contactloos betalen: het betalen van de toekomst (en misschien ook wel de opvolger van de chipknip?!). Het gaat om bedragen tot maximaal € 25,-, waarbij de pas enkel voor een apparaat gehouden hoeft te worden. Banken zijn druk bezig om deze nieuwe vorm van betalen gereed te maken.
Afgelopen weekend liet Detailhandel Nederland weten dat elke winkelier een pinautomaat zou moeten hebben. Reden: “Pinnen is veel veiliger, contant geld trekt criminelen aan én pinnen is gemakkelijker voor klant en winkelier,” aldus de brancheorganisatie.
Uit een rapport van Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen blijkt dat de verhouding pinnen vs cash betalen 60-40 is. In 2009 (de vorige meting) betrof de verhouding nog 50-50. Per pin afrekenen wint het dus voor het eerst van cash. De toekomst? De pin-only winkel, waarvan er al zo’n 200 in Nederland zijn.

Pensioenen zijn hot
U kunt de krant of nieuwsbrief niet openslaan/openen of het onderwerp ‘pensioen’ komt aan bod. De pensioenleeftijd wordt elk jaar verhoogd. Maar willen Nederlanders wel langer doorwerken? ‘Ja’, is vaak het antwoord. Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat de helft van de Nederlanders kan én wil doorwerken tot zijn/haar pensioen. Vooral de werknemers tussen de 35 en 54 geven aan dat ze tot aan hun pensioen door willen én kunnen werken. Grote drijfveer: ze hebben plezier in hun werk!
In de categorie wil wel, kan niet: een deel van de jongeren wil best tot aan hun pensioen werken, maar ze denken dat ze het niet aankunnen.
In de categorie kan wel, wil niet: dat zijn vaak de spaarders die al hebben voorzien in hun pensioen en eerder willen stoppen dan de pensioenleeftijd.

Over hoevenaarsr

Bekijk ook

Big data-analyse en de rol van AI

Auteur: Tony De Jonker Met een razend tempo krijgen we te maken met de komst …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *