Hoe blijf je op de hoogte van de richtlijnen voor de jaarverslaggeving?

Jaarlijks publiceert de Raad voor de Jaarverslaggeving een document van 1565 pagina’s met de richtlijnen voor jaarverslaggeving. Ieder jaar wordt dit op een aantal punten aangepast, soms op belangrijke punten en soms op minder belangrijke details”, begint Peter Sampers, Hoogleraar Financial Accounting. Hoe blijf jij op de hoogte van deze jaarlijkse wijzigingen, zonder het enorme document door te spitten?

Veranderingen in de richtlijnen voor jaarverslaggeving

Peter: “De regels die in 2024 in Nederland moeten worden toegepast, zijn niet heel ingrijpend veranderd. Echter zijn er wel regels aangepast voor de verantwoording van belastingen en leaseovereenkomsten en de herziening van het pensioenstelsel vraagt ook om aanpassingen in de jaarverslaggeving. Daarnaast is de manier waarop subsidies op de jaarrekening staan veranderd voor organisaties zonder winstoogmerk. Uiteindelijk is er toch een redelijk breed pakket aan wijzigingen”.

Internationale vs. Nederlandse regels

Stel dat je organisatie een dochteronderneming is van een concern uit een ander land, heb je keuze om juist aan de internationale regels voor jaarverslaggeving te voldoen. Het is namelijk efficiënter om dan niet ook nog aan de Nederlandse richtlijnen te moeten voldoen. Deze richtlijnen verschillen bijvoorbeeld bij de verantwoording van leaseovereenkomsten”, illustreert Peter. “Internationale regels stellen dat je alle financiële verplichtingen op de balans zet, terwijl dit in Nederland niet het geval is. Dit geeft dus een slechter beeld van de solvabiliteit en liquiditeit van de onderneming én het is qua uitvoering complexer. Maar als je simpelweg kan toelichten waarom je de hogere verplichting opneemt op de balans, geeft het internationale model wel meer inzicht”.

1565 pagina’s aan richtlijnen voor jaarverslaggeving

De richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving wordt niet volledig gewijzigd, maar je moet wel op de hoogte zijn van de relevante wijzigingen voor jou. Tijdens het seminar Jaarrekeningactualiteiten van Euroforum op 26 & 27 november 2024 behandelen we de veranderingen in detail, maar nemen we ook aandachtsgebieden mee. Je krijgt namelijk niet alleen meer te maken met de jaarrekening en financiële verslaggeving, maar ook met duurzaamheidsverslaggeving”, zegt Peter.

Neem efficiënt actuele kennis op

We kijken naar de samenstelling van deelnemers en bepalen wat de meest relevante wijzigingen zijn om te behandelen. Je bent hierdoor op een efficiënte manier op de hoogte van de laatste richtlijnen voor de jaarverslaggeving, zonder zelf door een document van 1565 pagina’s te bladeren. Het seminar kenmerkt zich daarnaast door levendige interactie tussen docenten en deelnemers. Het is daardoor een boeiende dag waar je ook leert van elkaar”, sluit Peter af. Wil jij meer weten over het programma? Vraag dan de brochure aan.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Stijgende kosten voor uitvoering van het klimaat- en energiebeleid

“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *