Een duurzaam kantoor voordelig realiseren? Het kan dankzij de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Deze regelingen zorgden ervoor dat er in 2023 een recordbedrag is geïnvesteerd in milieuvriendelijke en duurzame technieken door bedrijven: ruim vijf miljard euro. Hiervan investeerden bedrijven bijna €3,5 miljard euro in duurzame gebouwen en woningen.
MIA en Vamil
De MIA en Vamil zijn fiscale regelingen waarmee bedrijven belastingvoordeel krijgen voor investeringen in specifieke technieken of bedrijfsmiddelen. Je denkt aan de aanschaf van elektrische bedrijfswagens, duurzame en circulaire gebouwen of zuinigere of duurzamere productieapparatuur. De Vamil-regeling biedt ondernemers de mogelijkheid om 75% van de investering af te schrijven. De Mia maakt het mogelijk maakt om 27, 36 of 45 procent af te trekken van de fiscale winst, zodat over die winst minder belasting betaald hoeft te worden.
Veelvuldig gebruik van de regelingen
7.428 partijen dienden in 2023 12.757 aanvragen in voor beide regelingen. Het totale budget voor MIA was 192 miljoen euro en voor de Vamil-regeling was dat 25 miljoen euro. Hierdoor heeft het Nederlands bedrijfsleven veelvuldig geïnvesteerd, in totaal 5,8 miljard euro. Dat is 2 miljard meer dan in 2022, aldus RVO.
Investeringen
De MIA- en Vamil-regelingen resulteerde voornamelijk in investeringen in duurzame gebouwen en woningen. 3,5 miljard euro van het gespendeerde bedrag ging naar deze categorie. Hiervan is 1,5 miljard euro bedoeld voor een duurzame renovatie of nieuwbouw van een utiliteitsgebouw. Netwerkbedrijf Alliander investeerde bijvoorbeeld in een nieuw klimaat- en energieneutraal kantoor. Daarnaast is er 1,3 miljard euro geïnvesteerd in mobiliteit, zoals elektrische vrachtwagens, bussen en bestelwagens. Andere sectoren waarin geïnvesteerd werd, zijn landbouw, grondstoffen- en watergebruik, ruimtegebruik en klimaat en lucht.
Verduurzaam jouw vastgoed effectief
Regelingen als MIA en Vamil zijn opgezet om vastgoedondernemers te laten voldoen aan de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw), Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (WGIW), de Omgevingswet en de Energiewet. Wil jij weten hoe je door vastgoed effectief te verduurzamen aan deze wetgeving voldoet? Meld je dan aan voor de opleiding Verduurzamen van Vastgoed van Euroforum. Wil je samen met jouw collega’s aan de slag? Kies dan voor een Incompany-traject.