De zorgsector is steeds verder aan het digitaliseren. Patiënten krijgen online inzage in hun medische gegevens en kunnen online een afspraak maken. Veel consulten en behandelingen vinden inmiddels online plaats.
Identificeren; wie ben jij?
Voordat een medische behandeling wordt gestart, identificeert de zorgaanbieder de nieuwe patiënt op de locatie waarde zorg geleverd wordt. Bij een behandeling op afstand is een verantwoord alternatief nodig. Banken identificeren nieuwe klanten inmiddels online. Hiervoor scan je met je mobiel jouw identiteitsdocument en via de camera wordt, op basis van je biometrische gezichtskenmerken, vastgesteld of jij dezelfde persoon bent als op de foto van het identiteitsbewijs. Deze oplossing kan ook werken voor zorgaanbieders.
Authentiseren: ben jij wel wie jij zegt dat jij bent?
Patiënten kunnen hun medische dossier raadplegen in het patiëntenportaal van hun zorgaanbieder of in hun Persoonlijk Gezondheidsomgeving. Het is belangrijk dat alleen de patiënt toegang heeft tot deze vertrouwelijke omgeving door met zekerheid vast te stellen of jij bent wie jij zegt dat jij bent.
De overheid faciliteert zorgaanbieders met DigiD als inlogmethode. Als DigiD wordt gebruikt met een gebruikersnaam en wachtwoord (en sms) dan heeft dit een (te) laag betrouwbaarheidsniveau.
En dat terwijl de meeste Nederlanders al dagelijks gebruik maken van een veiligere inlogmethode bij hun bank.
Met iDIN kunnen andere sectoren ook gebruik maken van deze inlogmiddelen. Zo kunnen bijvoorbeeld patiënten inloggen met hun bankmiddelen in hun persoonlijke Gezondheidsomgeving. De bankmiddelen zijn veilig en het proces is vertrouwd omdat iDIN veel lijkt op een iDEAL betaling.
Helaas kan iDIN nog niet overal gebruikt worden in de zorgsector. Voor de publieke taken schrijft de overheid DigiD voor als inlogmethode. Hopelijk komt met de invoering van de Wet Digitale Overheid hier meer keuzevrijheid voor burgers.
Meer weten?
Op donderdag 8 april vindt het e-Identity congres plaats. Dit jaar welliswaar virtueel maar de interactie blijft! Ontmoet gelijkgestemden en stel je vragen live aan de sprekers. Meld je (gratis) aan!
Bezoek de website