Wij vroegen een aantal experts uit de sector naar hun tips voor het realiseren van een duurzaam energieproject.
- Als je een Duurzaam Energieproject wilt ontwikkelen: slaap met je financiële model, houd een risico sessie en stuur op het mitigeren van de belangrijkste risico’s.
- Betrek bij de voorbereiding van een duurzaam project in een vroeg stadium marktpartijen, bijvoorbeeld door het organiseren van een marktconsultatie. Dit geeft niet alleen actueel inzicht in de markt voor de ontwikkelaar, maar geeft marktpartijen ook de mogelijkheid om mee te denken en hun eigen propositie bij te stellen. In een veranderende marktomgeving is het belangrijk om samen te werken en de belangen van verschillende partijen goed te begrijpen.
- “Denk groot, begin klein”
Ontwikkelen van warmtenetten is een complex proces met veel afhankelijkheden, belanghebbenden en mogelijke wijzigingen in mensen of situaties. Terwijl veel mensen gelukkig worden van het gevoel van controle en het ondernemen van actie. We hebben dus kleine stappen nodig waarvan we de successen vieren zodat we vol energie dichter bij het grote einddoel komen. - Besluit dat je iets wilt doen (met je dak), en laat je ontzorgen.
Er zijn voldoende goede partijen die alles voor de (drukke) dakeigenaar kunnen regelen. Maar vraag wel eerst naar referenties uiteraard. Binnenkort komt er een site online ‘grote daken vangen veel zon’ waarop mooie voorbeelden te zien zijn. - Energieopslag is onmisbaar in een duurzame energievoorziening. Kijk onder welke condities er nu al een interessante toepassingen zijn te creëren in de gebouwde omgeving.
- Heb je financiering nodig voor je project? Stel je business case dan zo op dat de financier deze begrijpt en kan controleren. Wanneer je kunt aantonen dat je je rente en aflossing kunt voldoen, weet je nagenoeg zeker dat je je financiering wel rond krijgt.
- Als je duurzaam gedrag wilt uitlokken, praat dan niet over klimaat en ijsberen, maar richt de fysieke, economische en sociale omgeving zo in dat duurzaam gedrag makkelijk en logisch is.
- Als je weerstand van burgers voor een ruimtelijk project wilt voorkomen, bedenk dan wat ze moeten gaan doen en wat daarvoor nodig is. Niet in wat ze moeten vinden of denken. En betrek alle belanghebbenden vanaf het begin bij het project.
- Laat je niet ontmoedigen door taaie procedures en een vaak lange doorlooptijd en zorg dat je vanaf de start investeert in je omgeving en andere relevante betrokkenen om draagvlak tot aan de finish te krijgen én te behouden.
- Ontwikkel heel veel geduld! En blijf jezelf voor ogen houden dat je niet voor niets voor een soms wat moeilijke route kiest.