Welke kansen biedt de finance markt anno 2019?

Er treden steeds meer veranderingen op in de wereld waarin financials werken. Dat vraagt om andere kennis en rollen die controllers, accountants en andere finance professionals moeten bezitten. Dit bespreken we met Annemarie Valentijn, specialist in finance recruitment. In haar loopbaan heeft ze ervaring opgedaan als Consultant, en Business Manager in de finance wereld. Wij vroegen Annemarie naar haar visie op de finance markt en de kansen die er zijn voor financieel specialisten.

De financial moet kunnen verbinden, overtuigen en waar nodig de rug recht houden”

Welke trends zie jij vanuit recruitment binnen de finance sector?

Qua trends zie je dat soft skills een steeds grotere rol spelen bij de finance professional. Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar een partner die met hen mee denkt en adviseert over het verhaal achter de cijfers. Ik merk zelf dat bedrijven naast finance vaardigheden sterk selecteren op soft skills, zoals bijvoorbeeld overtuigingsvaardigheden: is deze persoon in staat mij en de business te overtuigen?

Jouw waarde als finance specialist is niet alleen financieel inhoudelijk zijn maar ook als adviseur en sparringpartner optreden. De rol verschuift dus meer naar een business partner waarin bedrijven verwachten dat financieel specialisten mee denken over de strategie en daarin adviseren.

De financial moet kunnen verbinden, overtuigen en waar nodig de rug recht houden. Deze soft skills helpen om aansluiting te vinden bij de business en om als business partner op strategisch niveau mee te denken. Minder in details verzanden en meer het verhaal achter de cijfers kunnen vertellen.

Ook zie je dat opleidingen hierin mee gaan en zich meer richten op soft skills en niet meer alleen op de theoretische kant. Een goede ontwikkeling, omdat bedrijven dus steeds meer op zoek gaan naar de persoon die het verschil kan maken in combinatie met de juiste kennis en achtergrond. Uiteindelijk leer je het vak pas echt in de praktijk, maar financiële opleidingen sluiten goed aan op deze ontwikkelingen.

Hoe gaan financiële functies zich ontwikkelen?

In de sector zie je dat het aantal vacatures voor financiële posities stijgt. Er is ook steeds meer vraag naar Business Intelligence specialisten die kunnen werken met data en Artificial Intelligence.

Het automatiseren en robotiseren van processen speelt een steeds grotere rol in organisaties. Finance professionals dienen dan ook te kunnen omgaan met data, Business Intelligence, Machine Learning, Performance Management en het verhaal te kunnen vertellen achter de data. Je moet als persoon met technische en communicatieve vaardigheden het verschil kunnen maken.

Zo zal de belangrijkste taak van een finance professional niet meer checken van de boeken zijn maar juist het toevoegen van waarde aan de organisatie. Degene die met data tot strategische inzichten kan komen en die op de juiste manier overbrengt is goud waard.

Werkgevers zoeken steeds meer naar een communicatief vaardig persoon die zich als een echte business partner binnen de organisatie beweegt en makkelijk contact legt tussen Finance en de Business.

Wat zoeken finance professionals in een werkgever?

Finance professionals zoeken naar een leuke en leerzame werkomgeving. Zij vinden het erg belangrijk dat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.

Salaris speelt natuurlijk een rol. Je ziet dat salarissen ook wat mee stijgen in de sector maar deze zijn afhankelijk van veel factoren. Ervaring, vakkennis, verantwoordelijkheden en de complexiteit van de functie zijn belangrijke zaken die het salaris bepalen. Daarnaast speelt de grootte van de organisatie ook mee.

Naast een goed salaris hechten finance professionals veel waarde aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een goede werk en privé balans, flexibiliteit, de mogelijkheid om thuis te werken en vrijheid in het werk zijn ook belangrijke voorwaarden.

Welke tips wil jij finance professionals nog meegeven?

Blijf jezelf persoonlijk ontwikkelen. En zorg dat je mee kunt communiceren op meerdere niveaus. Pak de rol van business partner op je en denk mee met het management in het aandragen van verbeteringen voor de business. Iemand die vanuit de details in staat is om de boodschap op een heldere manier over te brengen is van hoge waarde!

Persoonlijk ontwikkelen? Volg een van onze Finance opleidingen

Download de Finance opleidingsagenda van 2019 of neem een kijkje op onze website:
Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *