Home » Energie » 8 tips voor de invulling van de gemeentelijke energietransitie

8 tips voor de invulling van de gemeentelijke energietransitie

Wij vroegen een aantal experts uit de sector naar hun tips voor de invulling van de gemeentelijke energietransitie.

  1. Als lokale regisseur van de energietransitie is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om goed, volledig en onafhankelijk geïnformeerd te zijn over de techno-economische alternatieven voor/in uw gemeente. Dit zodat u goed kunt onderbouwen waarom er voor een bepaalde optie wordt gekozen.
  2. Zowel het ruimtelijke spoor als het warmte spoor krijgen een plek in de Regionale Energie Strategie. Maak daarin koppelingen met maatschappelijke thema’s.
  3. De energietransitie gaat alle bewoners in uw gemeente raken, ongeacht het geselecteerde alternatief. Het hebben en behouden van draagvlak zal daarom vanaf de start centraal moeten staan.
  4. Wanneer er weerstand komt, ga in gesprek en zie de échte pijnpunten boven tafel te krijgen. Vaak lukt het door een aantal andere obstakels weg te nemen om de houding in positieve zin om te draaien.
  5. Maak gebruik van de kennis en ervaring van de verschillende stakeholders. Door de regie te nemen en de partijen bij elkaar te brengen, kan er schaalgrootte gecreëerd worden. En daardoor kostenreductie en lastenverdeling.
  6. Kijk naar return on investment voor duurzame energie en vergelijk deze met andere opties om geld te investeren en kijk niet naar terugverdientijden.
    Bovendien: wat je doet voor de toekomstige generaties is sowieso onbetaalbaar, dus doen!
  7. Maak gebruik van de stimulerende regelingen die er zijn vanuit de (rijks)overheid.
  8. Duurzame energie is een alternatief voor wat de norm is, denk dus ook in alternatieve denkwijzen en oplossingen!

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Nederland zou gidsland kunnen zijn

Jan van der Tempel is CEO van Ampelmann, een bedrijf dat mensen overzet op zee, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *