Marijke van Beek “Het is absoluut noodzakelijk dat windenergie verder ontwikkeld wordt”

Interview met Marijke van Beek, Burgemeester Eemsmond, in aanloop naar het Nationaal Windenergie Congres.

Naast andere vormen van duurzame brandstofwinning is het absoluut noodzakelijk dat windenergie ook verder ontwikkeld wordt. Er is echt een einde gekomen aan het tijdperk van de fossiele brandstofwinning, als burgemeester van gemeente Eemsmond in het gaswinningsgebied weet ik dat als geen ander. Voor mij is het ook geen vraag of het gaat gebeuren, hooguit wanneer het gaat gebeuren.

Bekijk het interview

De toekomst van de windenergie in Nederland zie ik als volgt: naast andere vormen van duurzame brandstofwinning is het absoluut noodzakelijk dat windenergie ook verder ontwikkeld wordt. Er is echt een einde gekomen aan het tijdperk van de fossiele brandstofwinning, als burgemeester van gemeente Eemsmond in het gaswinningsgebied weet ik dat als geen ander. Voor mij is het ook geen vraag of het gaat gebeuren, hooguit wanneer het gaat gebeuren. Nou, daar moet nog veel voor gebeuren, dat heeft te maken met bewustwording van mensen, het heeft ook te maken met mogelijkheden tot onderzoek, opslag van de energie die opgewekt wordt maar die niet direct toepasbaar is. Dus dat vergt ook nog van de wetenschap veel ontwikkeling. Naast andere vormen van duurzame brandstofwisseling kan het niet anders dan dat wij in goede samenspanning maken met de bevolking op die plekken waar het mogelijk is. Die windenergie, die zullen wij meer moeten bevorderen. Waar het ook om gaat is dat er natuurlijk heel goed gekeken moet worden naar de offshore mogelijkheden. Ook daar zijn weer kanten aan die niet altijd als even prettig ervaren worden, maar als je dat op een goede manier inpast dan ben ik er van overtuigd, met toepassing van nieuwe technieken, dat dat de toekomst van ons land is in het kader van de energieopwekking.

De gemeente Eemsmond zal onverkort inzetten op het plaatsen van windmolens op die plekken waar het kan. En dat moet gecombineerd worden met andere takken van sport als het gaat om onze Eemshaven. Daar zijn met name de windmolens, wij willen geen solitaire windmolens; dat vinden wij afbreuk doen aan ons gebied en ook aan het woongenot. Wij groeperen dat, met name op het industrieterrein in de Eemshaven.

Weerstand tegen Windenergie

Nou, ik ben lokaal bestuurder, en ik weet dat als je iets wilt dat je niet top-down moet gaan handelen. Je moet altijd eerst draagvlak winnen. Uitleg, meenemen in het proces, zeggen wat je wil, ook kijken of er win-win situaties kunnen komen, dát zijn volgens mij als je wat wilt organiseren de sleutelwoorden.

Nationaal Windenergie Congres

Nou, ik kom er zeker zelf naar toe, ik praat graag mee. Dat hoort ook bij bestuur. Ik leg ook graag uit, en ik vind het van ongelofelijk belang dat die transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame vormen, ja daar ben ik een groot voorstander van. Dat is de toekomst voor ons allemaal, voor ons land en voor de burgers.

Nationaal Windenergie Congres

Wat zijn de uitdagingen en, wat zijn de kansen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de weerstand die aanwezig is omgezet wordt naar participatie? Inmiddels zijn er voor Wind op Land mooie lokale initiatieven waarbij burgers gezamenlijk met de stakeholders oplossingen creëren die voor iedereen waardevol zijn. Maar ook bij Wind op Zee zoeken partners elkaar op om samen unieke projecten te creëren.

In twee dagen bent u volledig op de hoogte van de ontwikkeling.

Bekijk het programma

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *