Arnold Koning (ING): “Belangrijke uitdaging: hoe gaan we vraaggestuurd voedsel produceren in combinatie met gemak?”

Interview met drs. Arnold Koning (sectormanager Industrie ING) en Ger Oomen (relationshipmanager Industrie ING).
“Ketensamenwerking is met name van cruciaal belang om onze concurrentiepositie de behouden, maar met name nog verder uit te breiden”. Bekijk het video interview en/of lees het transcript hieronder!


We delen al veel data en informatie in de Agro Food en Technology sector

Ketensamenwerking is met name van cruciaal belang om onze concurrentiepositie de behouden, maar met name nog verder uit te breiden. Ik ben ervan overtuigd dat als we samen met elkaar in die ketens samenwerken en innoveren en die innovatie ook delen
tussen de verschillende ketenpartners, we beter en sneller kunnen innoveren. En dat is absoluut nodig om die concurrentiepositie uit te breiden. Een ander voorbeeld is dat we ook al eigenlijk de data en de informatie bijzonder goed delen in het Agro Food en Technology cluster. We lopen voorop in Smart Industry en die vooroplopende positie die moeten we behouden door nog meer die samenwerking te zoeken.

De Nederlandse sector doet het internationaal heel erg goed. Op veel onderdelen vervullen we een leidende rol. Gelijk aan onze hightechsector. Ook die doet het internationaal erg goed. Wat we wel zien is dat deze twee sectoren zich vooral naast elkaar succesvol profileren. Wanneer deze sectoren hun krachten zouden bundelen, kan Nederland zich internationaal nog verder profileren.

De consument hecht waarde aan gezond en kwalitatief goed voedsel

De sector kent volgens mij vele uitdagingen, maar de belangrijkste uitdaging is dat de consument waarde hecht aan gezond en kwalitatief goed voedsel. En op dit moment zien we eigenlijk dat het voedselaanbod aanbodgedreven is vanuit de fabrikant. Terwijl ik verwacht dat naar de toekomst toe het vraaggestuurd gaat worden. De consument gaat bepalen welk voedsel hij wil hebben. En dat is natuurlijk belangrijk voor zowel de machinebouw als de food industry om daarop in te spelen.

Het is eigenlijk ook heel erg vreemd dat we in de melkindustrie voor een willekeurige koe, koe Berta 13, exact weten welk voedsel die morgen nodig heeft, terwijl we nog geen geïndividualiseerd voedsel hebben voor de mens. Dus ik denk dat dat een belangrijke uitdaging is: Hoe gaan we vraag gestuurd voedsel produceren in combinatie met gemak? Want we zijn nog steeds als mens van het gemak. Dus dat is een belangrijke uitdaging. Aan de andere kant is het wel zo dat vraaggestuurd voedsel wellicht ook een deeloplossing kan bieden voor het probleem van de voedselverspilling.

Leidende rol

De Agro Food en Technology Week is voor ons belangrijk omdat Nederland een leidende rol vervult in deze sector. Ook een stimulator naar andere sectoren. Vandaar dat wij vanuit de ING regelmatig onderzoek doen naar de voedingsindustrie. Zo ook met het rapport dat wij tijdens de Agro Food en Technology Week zullen presenteren.


Agro Food en Technology Week | 1 – 4 december 2014

Meer weten of de kansen in de Agro Food en Technology sector? Het FME Cluster Agro en Food organiseert samen met Wageningen UR en TNO de Agro Food en Technology Week. Van 1 tot en met 4 december 2014 staat dit vierdaagse evenement in het teken van kennis, keten en innovatie. De week bestaat uit lezingen, masterclasses, elevator pitches, rondetafelsessies, congressen en de Agro Food en Technology Award.
Kijk voor meer informatie op www.agrofoodtechnology.nl.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Opbrengsten van warmte- en energieopslag vanuit financieringsperspectief

Energieopslag is noodzakelijk om toekomstbestendige en duurzame energiesystemen te ontwikkelen, waarbij warmteopslag een van de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *