Pieter Bouwknegt (NN): “De verzekeringssector innoveert niet zoveel…”

Voorafgaand aan het Risk Forum voor Verzekeraars interviewden we Pieter Bouwknegt (Hoofd Capital Management Nationale-Nederlanden Leven) over de ontwikkelingen in de verzekeringssector en de toekomstvisie van NN op de sector.

Het belangrijkste op de korte termijn is het herwinnen van het vertrouwen van consument en politiek. De worsteling met de beleggingsverzekeringen moet tot een einde komen


Hoe heeft de verzekeringssector zich de afgelopen 10 jaar ontwikkeld?

Het zijn tien bewogen jaren geweest. In de periode tot aan de crisis van 2008 bloeide de sector, en daarna werd alles anders. De financiële crisis zorgde voor aanzienlijke verliezen, maar ook structurele problemen werden manifest. De affaires rond beleggingsverzekeringen zorgden voor een vertrouwensverlies bij consumenten en politiek, de verkoop aan particulieren via onafhankelijke tussenpersonen veranderde door regelgeving rond provisie en de opkomst van vergelijkingssites op internet en de lage rente en bewegingen op aandelenbeurzen maakten duidelijk dat financiële garanties zeer kostbaar waren en zorgvuldig gemanaged moesten worden.

Welke korte termijn uitdagingen en lange termijn kansen zijn er voor de verzekeringssector?

Het zijn tien bewogen jaren geweest voor de levensector. In de periode tot aan de crisis van 2008 bloeide de sector, en daarna werd alles anders. De financiële crisis zorgde voor aanzienlijke verliezen, maar ook structurele problemen werden manifest. De affaires rond beleggingsverzekeringen zorgden voor een vertrouwensverlies bij consumenten en politiek, de verkoop aan particulieren via onafhankelijke tussenpersonen veranderde door regelgeving rond provisie en de opkomst van vergelijkingssites op internet. Tot slot maakten de lage rente en bewegingen op aandelenbeurzen ons duidelijk dat financiële garanties zeer kostbaar waren en zorgvuldig gemanaged moesten worden.

Met welke wijzigingen omtrent wet- en regelgeving moet de verzekeringssector rekening houden?

Het belangrijkste voor levensverzekeraars wordt het nieuwe belastingstelsel. Wat gebeurt er met Box III? Als de belastingen op vermogen hoger worden ten gunste van belasting op arbeid, dan zou het via een gunstige fiscale behandeling van levensverzerzekeringen in Box III mooie productiemogelijkheden komen. De prudentiële regelgeving zal nog wel complexer en vooral Europeser worden.

Waar en hoe innoveert de verzekeringssector om kansen te pakken?

Ik ben bang dat er niet zoveel wordt geïnnoveerd binnen de levensverzekeringen.. Volgens mij is meer mogelijk dan we nu denken, zelfs inde sfeer van beleggingsverzekeringen, maar dan met eenvoudige garanties. In de pensioenverzekeringen zie ik wel nieuwe mooie producten, die volgens mij echt in de behoefte voorzien van bescherming en individuele keuzevrijheid.

Waar staat de verzekeringssector over 5 en 10 jaar?

Als ik optimistisch ben dan zie ik een sector die weer rechtop staat, en een gezonde financiële ontwikkeling doormaakt. In mijn sombere momenten zie ik de huidige ontwikkeling doorgaan. Veel afdelingen en branches worden opgeheven of in afwikkeling geplaatst, en de grote gebouwen komen leeg te staan.


Risk Forum voor Verzekeraars – 11 december 2014 – Amersfoort

Op 11 december biedt Het Risk Forum voor Verzekeraars een platform om gelijkgestemden uit de branche te ontmoeten en elkaar te inspireren, kennis te delen en nieuwe contacten te leggen. Experts als Pieter Bouwknegt (NN), Richard van Weurding (Verbond voor Verzekeraars), Udo Oelen (College Bescherming Persoonsgegevens) en Jack Hommel (Avéro Achmea).

Kijk voor het gehele programma en sprekers op de website van het Risk Forum voor Verzekeraars.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Stijgende kosten voor uitvoering van het klimaat- en energiebeleid

“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *