Daan Prevoo: “De meeste energie gaat op aan het produceren van warmte”

Voorafgaand aan het Nationaal Warmte Congres, interviewden wij Daan Prevoo, Gedeputeerde Energie, Duurzaamheid & Wonen bij de Provincie Limburg. We vroegen onder meer naar zijn visie over het opwekken en produceren van warmte.

“De meeste energie gaat op aan het produceren van warmte. En als we slagen willen maken in verduurzaming, en zorgvuldig omgaan met milieu en opwekking van energie, moeten we daar de eerste besparingen in zien te realiseren. En dan met name door op het gebied van warmte met alternatieven te komen.”

https://www.youtube.com/watch?v=2-O-wgDRPn8

 

Warmte in Limburg

Warmte vergt heel veel energie, dus op het moment dat je een andere manier vindt om warmte op te wekken, dan moet je er meer gebruik van maken. En we hebben mooie projecten in Limburg, bijvoorbeeld het mijnwaterproject waarbij we het warme water uit de mijngangen oppompen en gebruiken voor de verwarming van huizen. Maar ook bijvoorbeeld voor de industrie. En op die manier maak je handig gebruik van de warmte van de aardkern, de geometrie om energie op een andere manier te gebruiken. Zo zou je niet alleen kunnen verwarmen, maar ook kunnen koelen, en daar kunnen we dan weer het Maaswater voor gebruiken.

Kosten van Warmte

Ik denk dat onze aarde al voorziet in een heleboel mogelijkheden. De wind krijg je gratis en voor niets en de zon is er altijd en overal behalve ’s nachts. Maar dan is hij er ook, maar aan de andere kant van de wereld. En ik denk dat we van die bronnen veel meer gebruik kunnen maken en die zijn per saldo al gratis in de aanbieding. En ik denk dat we als overheden of als bedrijven ons beter moeten realiseren dat onze samenleving daarvan kan profiteren, op het moment dat we dat ook in het profijt willen delen met elkaar. Waarbij we dus niet uitgaan van verdienmodellen maar van verdeelmodellen, waarbij je dus niet streeft naar winstmaximalisatie, maar naar de betaalbaarheid van dit soort voorzieningen. Dit zodat het voor iedereen bereikbaar is, ook voor de lagere inkomens.

Goed samenwerken

Ik denk dat je met alle maatschappelijke partijen moet samenwerken. Dus zowel met het bedrijfsleven als met overheden met uiteraard ook de gemeente. De industrie, dat zijn niet alleen energiegebruikers, zijn ook diegene die de warmte produceren. Die warmte kun je bijvoorbeeld afvangen en inzetten om huishoudens te verwarmen. En om die combinatie te maken tussen partijen als overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties denk ik dat je heel gemakkelijk slagen kunt maken, als je de intentie en het bewustzijn allemaal in dezelfde richting krijgt.

Verduurzamen

Ik kom graag naar het Nationaal Warmte Congres toe om de ambities van de provincie Limburg voor het voetlicht te brengen. En om met elkaar in het gesprek te gaan over onze opgave die er ligt om te verduurzamen, waarbij warmte natuurlijk een heel belangrijk onderdeel is. Dit om die ambities, de intenties en het bewustzijn in dezelfde richting te krijgen!


 

Nationaal Warmte Congres

69136-banner-200x200Tijdens het Nationaal Warmte Congres krijgt u, door middel van het uitwisselen van ervaringen, kennis en visies, concrete ideeën en handvatten om zelf aan de slag te gaan! Tijdens dit congres staan de strategische en operationele vraagstukken centraal om de mogelijkheden van warmte optimaal te benutten. Daan Prevoo is een van de sprekers van het congres.
Meer informatie vindt u op de website van het Nationaal Warmte Congres.

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Opbrengsten van warmte- en energieopslag vanuit financieringsperspectief

Energieopslag is noodzakelijk om toekomstbestendige en duurzame energiesystemen te ontwikkelen, waarbij warmteopslag een van de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *