Mark Schütz: ‘De energiesector is nog niet klaar voor de digitale transformatie’

Voorafgaand aan het Digitalisering van de Energie-Industrie Congres, interviewden wij Mark Schütz, Managing Director Utility Sector – Capgemini Consulting. We vroegen onder meer naar zijn visie over digitalisering van de energiesector.

De energiesector is nog niet klaar voor de digitale transformatie en blijft zelfs wat achter bij andere sectoren, zoals de bancaire sector en de telecomsector. Uit onderzoek dat Capgemini in samenwerking met MIT heeft gedaan, blijkt zelfs dat de digitale intensiteit (oftewel het aantal digitale initiatieven) en de transformatie capaciteit sterk achterblijven bij andere sectoren.

De rol van de overheid

De rol van de overheid zien we als een faciliterende rol waarbij gedogen noodzakelijk is omdat wetgeving nu eenmaal achterloopt. Tevens zien we veel innovaties die op dit moment een beetje worden gefrustreerd door zowel de regels uit de Europese Unie als uit de Nederlandse overheid. Wij zouden graag meer ruimte zien voor het experimenteren met meer prijsregimes en afrekenmechanismes, waardoor partijen in staat worden gesteld om nieuwe bedrijfsmodellen te proberen op een explorerende wijze. Daarnaast zouden we ook meer ruimte willen zien voor de netbeheerders,aangezien die 40 jaar investeringen doen, om daar ook meer duidelijkheid te creëren zodat ze de juiste beslissing op dit moment kunnen maken.

Bewegingen op de energiemarkt

Je ziet dat een aantal wetsmaatregelen nu in stroom is, een nieuw wetsvoorstel. Nog niet ver genoeg, in onze ogen, om de digitale vooruitgang en de duurzame energietransitie optimaal te faciliteren. Dat heeft ook te maken met een aantal verantwoordelijkheidskenmerken die nu eenmaal de energiemarkt met zich mee brengt. Je wilt zekerheid houden van leverantie en van infrastructuur, maar aan de andere kant wil je ook duurzame toepassingen versneld krijgen en die zijn strijdig met elkaar.

Digitalisering van de Energiemarkt

Gezamenlijk zullen verschillende partijen de stappen moeten gaan zetten om de energietransitie te gaan realiseren. Maar aan de andere kant moeten we er niet alleen over praten, we moeten het ook vooral gaan doen. Een partij als Tesla, anderen komen ook al met batterijen. In Lombok is het tegenwoordig mogelijk om je auto op te laden met zonne-energie, en dan ook weer terug te leveren aan het net aan het huis. En zo zie je dat de technologie zo snel gaat, dat we het misschien niet eens bij kunnen houden. We moeten gewoon explorerend aan de slag, maar wel gezamenlijk.

Energy Next

Logo Energy Next!Nieuwe technologieën, marktmodellen en samenwerkingsvormen dragen in grote mate bij aan het hervormen van de energiemarkt. Het roer moet immers om, maar hoe? Tijdens het Energy Next! congres op 10 december 2015 hoort u o.a. alles over de nieuwste initiatieven, businessmodellen en kansen. Mark Schütz is spreker op het Energy Next! congres. Meer informatie vindt u op de website van Energy Next!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *