‘Een écht slim net communiceert niet met huizen maar met windmolens’

Slimme netwerken worden ontwikkeld met een focus op flexibiliteit aan de zijde van huishoudens en wijken, hoe laat springt de wasmachine aan en hoe is zon van het dak aan te wenden? Prima, stelt energieondernemer en oud-directeur Wind van Eneco Ralph van Hof in gesprek met Energeia. “Maar het echte vraagstuk voor slimme netten is de combinatie van de netten met productie. Het zou beter zijn als een slim net kan communiceren met een windmolen en aangeven hoeveel stroom hij wel en niet aankan op welk moment.”

“Een groot aandeel van de schone energie in Nederland moet worden opgewekt met windmolens op land”, aldus Van Hof. “Dat is toch de techniek die per geïnvesteerde euro de meeste kilowatturen kan opwekken”. Wind op zee is volgens Van Hof, eerder CFO van het offshore windpark Amalia, is “misschien wel nodig” om de groene energieproductiedoelen te halen. “Maar het is wel heel erg veel duurder.” Slim is het volgens Van Hof om te kijken naar windrijke locaties op dijken en dijkversterking te combineren met de plaatsing van windmolens. En verder zal volgens hem “alles op alles” moeten worden gezet voor wind op land.

En ook bij onshore wind ziet Van Hof ruimte voor verbetering. Zo stimuleert de huidige SDE+-regeling volgens hem niet dat windparkbouwers de allerbeste molens neerzetten. “De subsidie wordt verstrekt voor vijftien jaar. Eerder was dat tien jaar, dus dit is al beter, maar waarom niet subsidie toekennen voor twintig of dertig jaar? Dat is technisch prima mogelijk. Nu blijven bouwers bij wat ze doen. Ze worden onvoldoende gechallenged om een turbine bijvoorbeeld net tien meter hoger te maken, want de SDE+ gaat uit van een vaste onrendabele topvergoeding bij een techniek.” Het loont volgens Van Hof dus onvoldoende om een turbine beter te maken. “Commerciële bedrijven ontwikkelingen geen molens met dertig jaar levensduur omdat dit met het subsidiestelsel alleen maar een risico betekent.”

In risico’s en bepaling van de economische waarde van bedrijven en assets, vooral in de energiesector, heeft Van Hof zich gespecialiseerd met zijn bedrijf Bric. Hij werd door de curatoren van Econcern ingeschakeld om als interim-directeur in te springen bij Ecopower Bonaire, de stroomproducent uit wind en diesel die inmiddels verkocht is aan Contourglobal.
Boekwaarden van bedrijven zeggen in deze turbulente economische tijden volgens Van Hof niet alles meer. Liever dan op eerdere resultaten bepaalt hij op grond van onderbouwde toekomstprognoses wat een bedrijf waard is. De basis daarbij geeft Van Hof prijs: toekomstige kasstroom gedeeld door vermogenskosten. De waardebepaling hoeft niet plaats te vinden om tot een verkoop te komen, aldus Van Hof. het kan ook een “vetrekpunt voor een organisatieverandering” zijn. “Wanneer je vraagt naar onderhoudskosten van een installatie is daar vaak geen exact beeld van in een organisatie. Dat is een mooie start om dat efficiënt in te gaan richten.”

Copyright 2014 Energeia. Dit artikel is overgenomen van Energeia Energienieuws, www.energeia.nl.


Nationaal Windenergie Congres

15 en 16 mei 2014 vindt het Nationaal Windenergie Congres plaats. Hét nationale platform voor alle stakeholders in de windenergie sector. Guido en andere stakeholders, beleidsmakers en praktijkexperts op het gebied van on- en offshore windenergie staan voor u op het podium.

Lees meer…

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

HyXchange presents its key findingsfrom the Hydrogen Spot MarketSimulation Project

Bron: HyXchange This market simulation increased our understanding of the hydrogen system andassociated dynamics, and …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *