Video-interview Jeroen Rondeel: “De ketensamenwerking is in de toekomst voor agro-food ontzettend belangrijk”

De Nederlandse Agro en Food sector staat internationaal in hoog aanzien. Er wordt gekeken naar de ontwikkelingen die in Nederland plaatsvinden en vooral, welke oplossingen Nederland te bieden heeft. Om deze vooraanstaande positie in de wereld te behouden en te versterken, is samenwerking in de keten cruciaal. Flora Fluids ontwikkelt en realiseert een nieuwe oogstmachine voor het winnen van inhoudsstoffen uit planten, gebaseerd op het idee van electro spraying principe van de TU-Delft. Samenwerking is volgens directeur Jeroen Rondeel van cruciaal belang voor zijn organisatie.


Transcript interview

De agro-foodsector heeft zich de afgelopen jaren waanzinnig mooi ontwikkeld, met ontzettend veel technologieën. Maar ik denk dat de agro-foodsector voor het begin staat van een nieuw decennium, van een nieuwe stap. Met name de combinatie van agro-food in hightech zal ontzettend veel brengen. Kijk in de ruimte waar we hier staan. Waar we hier staan is een plek waar we eigenlijk telen zonder daglicht, waar we werken door middel van LED-licht en zorgen dat planten zo groeien, waardoor ze veel minder energie en veel minder water nodig hebben dan een gewone plant. En eigenlijk in plaats van een groeicyclus van acht uur per dag, kunnen ze hier vierentwintig uur per dag groeien.

Ketensamenwerking is in de toekomst ontzettend belangrijk
Het idee melken van planten, opgezet onder de naam Flora Fluids, is het winnen van inhoudsstoffen uit planten door middel van een elektromagnetisch veld rondom die plant. En door dat veld trekken wij als het ware de inhoudsstoffen uit de planten, uit de toppen van de blaadjes. En deze inhoudsstoffen hebben weer een fantastische waarde. Denk aan het vinden van taxol bij de taxus, wat je vervolgens weer gebruikt voor chemotherapie.

De ketensamenwerking is in de toekomst voor agro-food ontzettend belangrijk. Want ik denk dat juist de twee werelden van agro-food en hightech moeten gaan samenwerken. Het zijn twee andere werelden, die op een andere manier kijken, en die combinatie gaat ontzettend veel brengen de komende jaren. Voor ons project, voor Flora Fluids, is het van ontzettend belang geweest, want niemand kon het alleen. We hebben het met acht á negen partners opgezet. Van universiteit tot partij die de marktkant kent, van ontwikkelaars tot bouwers. Dus wij hebben echt over de hele keten, nog steeds moeten we samenwerken.

De consument aan het woord
Wat ook een uitdaging is, dat we in de agro-food echt zullen zien dat koolhydraten en suikers ‘uit’ zijn en vers zal ‘in’ worden. Dus we zullen, en die technieken zijn te bedenken, technieken moeten gaan ontwikkelen waarin we producten langer vers houden en dat de consumenten langer die vers-ervaring hebben. Een ander effect is dat de consument een stem gaat krijgen. Dus nu zie je dat de supermarkt bepaalt – of de inkoop bij supermarkt bepaalt. Ik denk dat in de wereld waarin we allemaal communiceren met elkaar, de consument weer terug z’n plekje krijgt. Een waanzinnige uitdaging denk ik.

Wij zijn een echt hightechbedrijf en zijn met name op zoek naar die agro-food. Waar liggen je problemen, waar kunnen wij jullie helpen? Waar liggen de uitdagingen waarmee we ons samen sterk kunnen maken? Een ander punt is, en dat is echt een uitdaging voor de BV Nederland: ik denk dat agro-food in de top drie staat in de wereld en ik denk dat we als hightech top drie staan in de wereld. Ik denk als we dat weten te combineren, waarmee we echt een stap kunnen maken in de wereld, dat er nergens een gebied is in de wereld waar agro-food en hightech op zo’n hoog niveau functioneren. Dus daar ligt een waanzinnige uitdaging voor ons. Ik denk dat we die moeten pakken, die uitdaging.


Agro Food en Technology Week | 1 – 4 december 2014

Meer weten of de kansen in de Agro Food en Technology sector? Het FME Cluster Agro en Food organiseert samen met Wageningen UR en TNO de Agro Food en Technology Week. Van 1 tot en met 4 december 2014 staat dit vierdaagse evenement in het teken van kennis, keten en innovatie. De week bestaat uit lezingen, masterclasses, elevator pitches, rondetafelsessies, congressen en de Agro Food en Technology Award.
Kijk voor meer informatie op www.agrofoodtechnology.nl.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *