Kansen en uitdagingen in de energievoorziening volgens Gasunie

Gedurende de 2016 editie van het Nationaal Warmte Congres interviewden wij Hans Coenen, vice president corporate strategy bij de Gasunie. Wij vroegen hem naar de grootste kansen op het gebied van duurzame warmte, maar ook naar de grootste uitdagingen. Daarnaast geeft Hans zijn visie over de toekomst van de energievoorziening. Hoe ziet de energievoorziening er in 2023 en in 2050 uit? Bekijk hieronder het interview met Hans Coenen of lees het transcript.

Interview Hans Coenen, Gasunie

Transcript:

Kunt u de twee grootste kansen, maar ook de twee grootste uitdagingen noemen op het gebied van duurzame warmte?

Laat ik beginnen met de uitdagingen. Deze uitdagingen zijn legio zelfs meer dan twee. Belangrijk is de CO2-beprijzing. Kunnen we inderdaad tot een goede prijs van CO2 komen? Want uiteindelijk worden duurzame alternatieven gewoon aantrekkelijker en kunnen we die stap maken. Een tweede uitdaging is: hoe krijgen we de burger verleid om ook die stap te willen maken? Omdat het toch bij veel burgers waarschijnlijk niet direct als hoogste prioriteit op de agenda staat. Als je kijkt naar kansen kun je de lijst met uitdagingen heel groot maken en dan sla je eigenlijk de hele discussie plat. Kansen zijn er ook legio. Kansen liggen er op het gebied van geothermie in de bebouwde omgeving, groen gas in combinatie met hybride warmtepompen. En uiteindelijk moeten we die kansen gewoon snel gaan oppakken door lef hebben en aan de slag te gaan.

Hoe zien jullie een succesvol warmteproject tot stand komen?

Hoe ik een succesvol warmteproject tot stand zie komen hangt heel erg af van het warmteproject. Is het een warmtenet of is het een grootschalig project met de implementatie van hybride warmtepompen in combinatie met groen gas? Daar is volgens mij maar één ding echt voor nodig en dat is leadership. Gewoon de lef en de durf en de wil om het te doen. Nou weet ik dat we allemaal hobbels tegenkomen in de businesscase etc., maar als je uiteindelijk die stap in leadership niet zet, dan weet ik zeker dat we er niet gaan komen.

Hoe denkt u dat de energievoorziening er in 2023 en vervolgens in 2050 uit zal zien?

Waarschijnlijk een flauw antwoord, maar 2023 is ontzettend dichtbij dus ik denk dat er dan nog veel op aardgas zal gebeuren. Ik denk wel dat de grote keuzes al gemaakt zullen worden. Het is aan bestuurders en bedrijven om tot een verduurzaming te komen… De grote stap zal echter tóch na 2023 gaan plaatsvinden. In 2050, is er geen vraag, dan zijn we gewoon 100% verduurzaamd of niet. CO2-neutraal in een bebouwde omgeving, daar kan geen enkel discussiepunt over bestaan.

Het Nationaal Warmte Congres

Zet alvast in uw agenda: op 16 november 2017 wordt het Nationaal Warmte Congres weer georganiseerd! Laat uw gegevens achter en wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het congres.

Ja, houd mij op de hoogte!

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

HyXchange presents its key findingsfrom the Hydrogen Spot MarketSimulation Project

Bron: HyXchange This market simulation increased our understanding of the hydrogen system andassociated dynamics, and …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *