Marcel van Haren: “Zet de deuren open naar elkaar en ben bereid om dingen met elkaar te delen”

Interview met Marcel van Haren, Manager cluster Agro en Food, FME.
“Heel veel verliezen die ontstaan doordat ketens als afzonderlijke eenheden opereren. De schakels in de keten opereren als afzonderlijke eenheden”. Bekijk het video interview en/of lees het transcript hieronder!


Transcript interview

We zijn de tweede agro-exporteur geworden van de wereld. Na de Verenigde Staten zijn wij het land die de meeste agro-producten exporteert. Dankzij de aanwezigheid van een totale, sterke agro-sector in Nederland heeft zich hier ook een hele sterke machinebouwsector kunnen ontwikkelen, die dat allemaal mogelijk heeft gemaakt. Dus die technologie om dat mogelijk te maken dat we hoogwaardige producten exporteren, die heeft zich heel sterk ontwikkeld.

Heel veel verliezen die ontstaan doordat ketens als afzonderlijke eenheden opereren. De schakels in de keten opereren als afzonderlijke eenheden. Dus dan wordt ergens voedsel geoogst dat vervolgens weer ergens naar toe wordt getransporteerd. Als je nou naar die hele keten als geheel kijkt en met elkaar afstemt hoe je dat optimaal kunt doen, kun je veel energie besparen, kun je veel efficiënter werken, kun je de kwaliteit verhogen. En dus op die manier ook een heel stuk duurzamer werken. In twee richtingen: in de keten van voeding, dus van zaadje tot karbonaadje, om het zo maar te zeggen, en ook in de toeleverketen. Dus ook niet dat de machinebouwer alles helemaal zelf in eigen huis bedenkt, maar met zijn toeleveranciers, wellicht met partijen uit hele andere ketens, samenwerkt om te kijken: wat zijn de technologieën die daar verbonden kunnen worden.

Zet de deuren open naar elkaar. En ben bereid om dingen met elkaar te delen. We hebben een hele hoop kennis, maar zolang die kennis binnen de deuren van bedrijven blijven, kunnen we door het combineren van die kennis ook weinig winst behalen. Dus als je wat opener bent met elkaar, bereid bent met elkaar te innoveren, veel meer samen te werken, zowel in de keten als in de toeleverketen, daar ligt de grote winst. 99% van de technologische oplossingen die zijn allang uitgevonden, alleen we moeten ze weten te vinden en weten te combineren.

Tijdens de Agro Food en Technology Week komt alles bij elkaar. We doen daar aan een stuk kennisdeling. Dankzij kennisinstellingen, de universiteiten, de Wageningen Universiteit en TNO, brengen we daar een hele hoop kennis naartoe. We brengen daar methodes om te kunnen samenwerken. En we brengen daar de bedrijven bij elkaar, met de kennisinstellingen, en de bijbehorende financiering. Want financiering, zeker in deze tijd, is een heel groot vraagstuk. En daar zijn wel aanknopingspunten om dat daar voor elkaar te krijgen.


Agro Food en Technology Week | 1 – 4 december 2014

Meer weten of de kansen in de Agro Food en Technology sector? Het FME Cluster Agro en Food organiseert samen met Wageningen UR en TNO de Agro Food en Technology Week. Van 1 tot en met 4 december 2014 staat dit vierdaagse evenement in het teken van kennis, keten en innovatie. De week bestaat uit lezingen, masterclasses, elevator pitches, rondetafelsessies, congressen en de Agro Food en Technology Award.
Kijk voor meer informatie op www.agrofoodtechnology.nl.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *