“Met een goed onderlegde gids breng je transitieprojecten verder”

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarom wordt er overal in ons land hard gewerkt aan een nieuw en duurzaam energiesysteem. Een enorme opgave waarbij het niet alleen gaat om technologie, maar ook om draagvlak, businesscases, ruimtelijke opgaves, samenwerking én wet- en regelgeving. Hiermee groeit de behoefte aan Transitiemakelaars: adviseurs die in staat zijn om al die sporen samen te brengen, nieuwe wegen te verkennen en complexe transitieprojecten verder te gidsen.

Foto : Wim Hollemans

Uniper-Centrale

Zo is Joris Knigge (Strategisch adviseur/ projectdirecteur energietransitie bij Antea Group en docent van de opleiding Adviseur Energietransitie)  namens de gemeente Den Haag als transitiemakelaar actief. Hij is onder meer betrokken bij een initiatief om een monumentale centrale te transformeren tot een energiehub. Hierin komen meerdere duurzame energieprojecten samen: restwarmte uit de Rotterdamse haven, maar ook geo-en aquathermie. Knigge: “Eneco, WartmeLinQ, Haagse Aardwarmte, Uniper: je zit met meerdere partijen om tafel die hun belangen hebben, maar ook afhankelijk zijn van elkaar.”

De onafhankelijke makelaar

De behoefte aan zo’n onafhankelijke ‘makelaar’ groeit. De Vereniging voor Transitiemakelaars wil hierin een katalysator zijn, legt beoogd voorzitter Joost Ploos van Amstel uit. “Wij willen een netwerkfunctie vervullen voor alle partijen die met de maatschappelijke transities zoals de energietransitie bezig zijn: overheden, netbeheerders, energieproducenten, omwonenden en adviseurs. Om kennis te delen, partijen te verbinden én om kennis en competenties van transitiemakelaars op de marktvraag af te stemmen.”

Vijfdaagse training Euroforum

Als het gaat om kennisontwikkeling zijn er al concrete stappen gezet. Zo ontwikkelde opleidingsinstituut Euroforum – met Antea Group – een vijfdaagse training voor energietransitie makelaars. “Zo’n transitiemakelaar is een schaap met zeven poten: iemand met kennis van ruimtelijke opgaves, wet- en regelgeving, participatietrajecten en businesscases. Maar ook iemand die belangen verbindt en betrokkenen op koers brengt. Dankzij deze training kunnen wij professionals op die rol toerusten.”

Knigge: “Elk transitieproject is vandaag de dag een ontdekkingsreis waarin je met een gemêleerd gezelschap onderweg gaat. Je hebt een goed onderlegde gids nodig om partijen samen op te laten trekken en bij elk kruispunt keuzes te laten maken. Alleen zo houd je er voortgang in.”


Ben jij ook op zoek naar de juiste route in de energietransitie, waar iedereen in mee wil gaan?

Dan gaat deze verkorte opleiding Adviseur Energietransitie je daarbij helpen. De opleiding versterkt je kennis en vaardigheden om verder te groeien als adviseur energietransitie, zodat jij het verschil kunt maken in deze complexe transitie.

Over admin

Bekijk ook

Het complexe energieprobleem in Nederland

Het Nederlandse elektriciteitsnet kampt steeds vaker met capaciteitsproblemen wat leidt tot frequentere stroomuitval en nieuwe …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *