Hoe richt je jouw rol als financial controller effectiever in?

Je hebt als financial controller veel verschillende taken: naast inhoudelijk vakman, ben je adviseur, begeleider en coach. Je draagt bij aan vergaande strategische beslissingen vanuit financiële expertise. Hierbij stel je jezelf vaak vragen: hoe zet je complexe vraagstukken om naar compacte adviezen en hoe sluiten deze adviezen aan bij jouw organisatie? Reguilio Finsy leerde om antwoord te geven op deze vragen tijdens de vijfdaagse opleiding Financial Control.

Welke kennis is jou bijgebleven na het volgen van de opleiding?

“Veel rapportages van de afdeling Finance kunnen worden gereduceerd qua informatie. Management zit niet te wachten op een boekwerk dat men eerst moet doorbladeren en lezen. Je moet bepaalde analyses voor eigen gebruik houden om een eventuele beknopte toelichting te geven”, aldus Reguilio.

Hoe gebruik jij de opgedane kennis in jouw werkveld?

Reguilio: “Complexe vraagstukken kun je aandragen als case”. Enkele voorbeelden zijn:

  • De waarde van activa bepalen na bedrijfsovername
  • De verloning van werkend personeel in het buitenland
  • De organisatiestructuur (moeder/dochter), consolidatie
  • Een onderzoek naar verandering van afdelingsgedrag en werkhouding

Elke financial controller kan met bovenstaande voorbeelden te maken krijgen. Het is belangrijk om hier op een professionele manier mee om te gaan. Communicatie is cruciaal: schroom niet om het te vragen als je het wiel niet opnieuw hoeft uit vinden. Als je niet op onderzoek uitgaat en vragen stelt, dient het antwoord zich niet uit zichzelf aan. Om te weten of de inkoopprijs goedkoper kan, en de verkoopprijs duurder, moet je dit eerst uitzoeken om een juiste prijs te kunnen bevestigen”, zegt Reguilio.

Hoe heb jij je ontwikkeld binnen de organisatie na de opleiding?

Reguilio: “De opleiding was voor mij een bevestiging van de kennis en werkervaring die ik al heb. Naast een bevestiging, is het ook fijn om met een extra lading informatie zelfverzekerd aan het werk te gaan”.

Hoe sluit de opleiding aan op jouw verwachtingen op voorhand?

Reguilio: “Ik had verwacht om antwoord te krijgen op mijn vragen, ik had echter niet verwacht dat er enorm veel informatie in een kort tijdsbestek zou worden behandeld. Ik ben daarom blij dat ik de opleiding heb gevolgd. Het is geen vervanger van een geaccrediteerde hbo- of Master-opleiding, maar het is een goede informatiebooster om weer verder te kunnen op het hoogste niveau”.

Maak de vertaalslag van informatie naar business

Wil je financiële expert worden binnen jouw organisatie? En wil jij bijdragen aan belangrijke koerswijzigingen door de vertaalslag van financiële informatie naar business te maken? Volg dan, net als Reguilio, de opleiding Financial Control van Euroforum. Hebben meerdere collega’s interesse in de opleiding? Kies dan voor een Incompany-traject! De inhoud van de opleiding sluit dan precies aan op jullie praktijksituatie.

Over admin

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *