Netcongestie en woningtekort: crisissen overlappen op het elektriciteitsnet

Nieuwe appartementen en woningen moeten worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze heeft echter niet voldoende capaciteit volgens netwerkbeheerders. Dit is nu al een uitdaging, maar tussen 2022 en 2030 neemt de vraag naar elektriciteit alleen maar toe: met maar liefst 34 procent. Wat zijn de gevolgen hiervan voor zowel particulieren als het bedrijfsleven?

Tekorten in de opwek van energie

44 procent van onze elektriciteit komt in 2023 uit zonnepanelen of windmolens, dit percentage loopt op tot 76 in 2030. Deze toename maakt dat we steeds meer afhankelijk zijn van het weer, maar het weer valt soms tegen. Je moet dan terugvallen op energie uit kolen- of gascentrales, kernenergie, groene waterstof of batterijopslag. Deze vormen van energieopwekking worden echter uitgefaseerd: van 22,3 gigawatt in 2022 naar 12,9 gigawatt in 2033. Dit gegeven, gecombineerd met een toenemende vraag naar stroom doordat we grootschalig van gas afgaan, heeft grote gevolgen voor de leveringszekerheid van elektriciteit.

Aansluitingen op het elektriciteitsnet

Hoewel het elektriciteitsnet de vraag naar stroom nu al bijna niet aankan, zijn netbeheerders wettelijk verplicht om woningen en bedrijven op het net aan te sluiten. Zij hebben namelijk de wettelijke taak om voor voldoende capaciteit te zorgen. De ACM houdt hier toezicht op. Zij stellen echter dat het nog tien jaar duurt voordat er landelijk weer voldoende netcapaciteit is, zoals te zien is op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland. Om dit moment naar voren te halen, zijn er daarom maatregelen gepresenteerd. Grootverbruikers van stroom krijgen bijvoorbeeld korting als ze minder gebruik maken van het net op piekmomenten.

Maatregelen voor leveringszekerheid

Netwerkbeheerders stellen dat we in 2033 kans hebben op stroomtekorten tussen december en februari. We gebruiken dan namelijk meer stroom, maar wekken minder op. Dit gat wordt zichtbaar in de stroomprijzen: extreem fluctuerende prijzen als de opwek van groene stroom tegenvalt. Bedrijven en huishoudens met dynamische energiecontracten merken hier het meest van.

Breng netcongestie in kaart in jouw regio

Het overvolle elektriciteitsnet heeft grote gevolgen voor diverse maatschappelijke vraagstukken in jouw regio. Wil jij netcongestie in jouw regio analyseren en handelingsperspectieven aangereikt krijgen? Meld je dan aan voor de cursus Netcongestie: Praktische handvatten voor lokale oplossingen van Euroforum. Dit is de manier om tot lokale oplossingen op maat te komen voor het elektriciteitsnet. Wil je meer weten over de cursus? Download dan de brochure. Deze cursus is ook op maat te volgen als Incompany-traject.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Duurzaam energieproject? 8 tips!

Wie kan beter vertellen over het geleerde in praktijk brengen dan de oud-deelnemers van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *