Als buitenstaander loop ik een beetje voorzichtig de Lindenberg binnen om voor de eerste keer Het Nationale Warmte Congres bij te wonen. Vol interesse luister ik naar de discussie tussen de hoge piefen van de warmtewereld.
Vrijwel unaniem lijken zij voor het aanleggen van meer warmtenetten. Een warmtenet is een verwarmingssysteem waarbij een wijk of stad wordt verwarmd door overtollige warmte van een nabijgelegen bron. Volgens experts zou dat kunnen helpen bij het behalen van de duurzaamheidscriteria die door de EU zijn opgelegd. Maar wat houdt Nederland dan nog tegen? Ten eerste zijn veel huishoudens bang voor monopolie. Een eigenaar van een warmtenet heeft geen concurrentie en kan hierdoor de hoogst toegestane prijs vragen voor warmte.
Daarnaast is er een wetmatig probleem. Het gebruik van restwarmte uit de industrie wordt volgens de wet niet gezien als een duurzame energiebron. Hierdoor is de aanleg van een warmtenet duur en daarmee risicovoller dan investeren in bijvoorbeeld windmolens.
De burger moet stadswarmte niet als ouderwets zien
Ten slotte heeft stadswarmte een ouderwets en ‘niet-sexy’ imago. Tijdens het congres wordt er hevig gediscussieerd over hoe deze barrières overwonnen kunnen worden. Steeds komen dezelfde problemen boven tafel. De problemen die uren, weken en zelfs jaren besproken kunnen worden.
Het probleem is echter dat er met de samenstelling van congresbezoekers nooit een oplossing gevonden zal worden. Er ontbreekt namelijk de belangrijkste stakeholder, de burger. De burger moet vertrouwen krijgen in warmteleveranciers. De burger moet stadswarmte niet als ouderwets zien.
Er wordt veel gesproken over hoe het vertrouwen van de potentiële klanten gewonnen kan worden. Helaas ontbreekt het aan kritische input van deze groep. Zij is simpelweg niet op dit soort gespecialiseerde congressen te vinden.
Tot slot wordt er vastgesteld dat Nederland een ontwikkeling doormaakt in efficiënt warmtegebruik. Maar als we de duurzaamheidscriteria van de EU willen halen, dan zullen de ontwikkelingen een stuk harder moeten gaan.
Hiervoor hebben zijn ook de klanten nodig.
Verslag van het Nationaal Warmte Congres door Stijn Verberne student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft.
Terugblik Nationaal Warmte Congres
Bekijk een sfeerimpressievideo van de dag, verschillende video-presentaties en alle andere presentaties op de website van het Nationaal Warmte Congres