Stedin: door duurzame warmte moeten wij ons netwerk vervangen

Hoe denkt Stedin over de toekomstige warmtevoorziening? Welke uitdagingen en kansen zijn er volgens hen? Gedurende het Nationaal Warmte Congres vroegen wij Reinhout Wissenburg, Sustainability Manager bij Stedin deze vragen te beantwoorden. Bekijk hieronder het interview of lees het transcript.

Interview Reinhout Wissenburg:

Transcript:

Kunt u de twee grootste kansen, maar ook de twee grootste uitdagingen noemen op het gebied van duurzame warmte?

Duurzame warmte raakt ons als Stedin ogenblikkelijk anders (netwerk, elektriciteit en gasnetwerk). Eén van de grootste kansen is dat door duurzame warmte wij ons netwerk moeten vervangen. Maar, dat biedt vervolgens ook heel veel kansen voor huishoudens om eindelijk hun huizen te isoleren. Dat is denk ik één van de grootste kansen die er zogezegd zijn. Een andere kans is dat onze huizen überhaupt klaargemaakt moeten worden voor de energietransitie, want de energiewereld veranderd en dat betekent heel veel voor ons elektriciteitsnetwerk. Doordat we van gas af zouden gaan, een andere vorm van warmte, heeft dat direct impact op ons elektriciteitsnetwerk. Eigenlijk kunnen we door duurzame warmte ons netwerk klaarmaken voor de nieuwe energiegeneratie. Als we het dan hebben over uitdagingen zijn die er natuurlijk altijd aan verwant. Eén van de grootste uitdagingen is denk ik: hoe kunnen we ervoor zorgen dat het gasnetwerk niet meer groeit?

De belangrijkste maatregel is door te zorgen dat nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten worden op het aardgasnetwerk, maar dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Er moet in wet- en regelgeving dingen aangepast worden zodat wij dat ook kunnen afdwingen. De andere uitdaging zit bij bestaande bouw. Bij nieuwbouw is het makkelijk om duurzame warmte aan te sluiten. Bestaande bouw zal uiteindelijk 85% van de huishoudens in 2050 zijn en 85% huizen die nu al staan. Betekent dat het aanpassen van die huizen echt de grootste kluif zal zijn. Maar, wederom: isolatie is de beste oplossing.

Hoe zien jullie een succesvol warmteproject tot stand komen?

Wat het belangrijkste is, is dat partijen samenwerken. Dus, het is de tijd voorbij dat de overheid besluit dat het gasnetwerk in tien jaar tijd aangelegd wordt, zoals in de jaren zestig. Dat is nu aan heel veel verschillende partijen die samen de neuzen dezelfde kant op moeten hebben staan. Wat ons betreft zou de Gemeente eigenlijk de regie moeten nemen in die verandering en zeker niet vergeten om netbeheerders daarbij aan te haken.

Hoe denkt u dat de energievoorziening er in 2023 en vervolgens in 2050 uit zal zien?

Voor 2023 is het belangrijkst voor ons energiesysteem het energieakkoord. Dit zal 16% duurzame energie zijn, dat is nog niet heel erg veel, maar ik hoop wel dat we het tegen die tijd allemaal gehaald hebben. En het begint wel een impact te hebben op onze energiesystemen. Dit zal ook betekenen dat er meer elektrische auto’s zullen zijn, dus dat verwacht ik zeker wel. De tijd dat zonnepanelen aangelegd worden door de bomenknuffelaars is dan denk ik wel echt voorbij. Ik denk dat heel veel mensen dat gewoon doen omdat ze zien dat het goed terugverdiend.

Voor 2050 zou ik…

Dat wordt dan meer een wens. Ik hoop heel erg en ik heb ook wel het geloof dat het ons lukt om een totaal CO2-vrije energievoorziening te realiseren. Dat betekent dus totaal CO2-vrije mobiliteit, de totale gebouwenomgeving CO2-neutraal en de opwek van energie alleen nog maar duurzaam.

Het Nationaal Warmte Congres

Zet alvast in uw agenda: op 16 november 2017 wordt het Nationaal Warmte Congres weer georganiseerd! Laat uw gegevens achter en wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het congres.

Ja, houd mij op de hoogte!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Het kabinet zet de klimaatmaatregelen door, maar hoe zit het met de uitvoering?

Het kabinet Schoofs zet de energietransitie voort zoals eerder ingezet, tenminste in grote lijnen. Dit …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *