Welke plannen heeft het kabinet met waterstof in de energietransitie?

Het thema waterstof is een belangrijk onderdeel van de plannen van het kabinet rondom de energietransitie. Welke plannen heeft het kabinet met waterstof en op welke termijn worden deze plannen realiteit?

Gepresenteerde plannen met waterstof in de energietransitie

De gepresenteerde Miljoenennota bevat diverse plannen met waterstof, waaronder:

  • Het kabinet wil milieunormen invoeren om de negatieve effecten van civiele luchtvaart te verminderen. Hierdoor krijgt de luchtvaart de ruimte om te innoveren met stillere en schonere vliegtuigen die een andere brandstof gebruiken, zoals waterstof. De uitwerking van het normenstelsel neemt nog een aantal jaar in beslag.
  • Het kabinet motiveert decentrale oplossingen, zoals energyhubs, om de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet beter te benutten. De realisatie van een hernieuwbaar energiesysteem gaat daarnaast door, bijvoorbeeld door energieopslag en flexibele vraag te stimuleren. Denk hierbij in de vorm van batterijen, waterstof of de diepe ondergrond.
  • De industrie verduurzamen door te investeren in de verduurzaming van cruciale infrastructuur, zoals de waterstofbackbone en Delta Rhine Corridor. Hierbij wordt in toenemende mate groene waterstof geproduceerd. Blauwe waterstof, geproduceerd met fossiele energie in combinatie met CO2-opvang en -opslag, is een tussenstap.
  • Het kabinet investeert de komende jaren in demonstratieprojecten voor waterstofproductie op zee om zowel de waterstof- als windenergiedoelen in 2040 mogelijk te maken.
  • Het kabinet diversifieert het energieaanbod door kosteneffectief verschillende energiebronnen te stimuleren via het Klimaatfonds, zoals zon, wind, aardgas, geothermie en kernenergie. Het land wordt hierdoor minder afhankelijk van één of een beperkt aantal landen. Voor het veilig gebruik van de diepe ondergrond voor waterstofopslag publiceert het kabinet in 2025 een visie, inclusief de benodigde maatregelen om de eerste opslag te realiseren.

De beschikbaar gestelde middelen voor de plannen

Het kabinet ziet duidelijk een toekomst in waterstof, maar het budget voor de ontwikkeling van groene waterstof en batterijen wordt ondanks deze plannen verlaagd met € 1,2 miljard. De investeringsopgave in de klimaat- en energietransitie kan namelijk niet alleen door publieke middelen gedragen worden. Het kabinet zet in op een innovatieve financiële sector die de kansen van verdere vergroening grijpt, met focus op het opschalen en mobiliseren van de private financiering voor de transitie, onder meer met investeringen van de Europese Investeringsbank (EIB). Een groene financiële sector maakt het namelijk goedkoper voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers om de energietransitie te financieren en kan groeikansen bieden voor ondernemers en de druk op publieke middelen beperken.

Leer meer over de toekomst van waterstof

Wil jij door samenwerking de volwassenheid van de waterstofmarkt een stap verder brengen? Kom dan naar het Nationaal Waterstof congres op 4 december en ontmoet partijen uit de gehele waterstofketen. Bekijk het programma voor een overzicht van alle sprekers en sessies.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Handreiking voor gemeenten over elektriciteitsopslag

Bron: https://www.energystoragenl.nl/ In opdracht van het voormalige ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Rijksdienst …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *