Realiseer windenergie in samenwerking met burgercoöperaties

bestuur-wpn-caroline-de-greeff-klein-e1428608313819Hoe kun je constructief samenwerken bij windenergie op land? En hoe krijg je een project door de besluitvorming heen? En wat zijn de economische aspecten van windenergie? Vragen die spelen binnen de windenergiesector maar niet altijd eenvoudig te beantwoorden zijn.

 

Caroline de Greeff, Bestuurslid Windpower Nijmegen, geeft haar visie op de kansen voor de windenergiesector, de wet- & regelgeving en de impact van de Klimaattop in Parijs.

Er kan zeker een en ander verbeteren aan wet en regelgeving, maar ook aan voorbeelden stellen en burgers betrekken

Wat zijn de 3 belangrijkste kansen voor de windenergiesector?

De allerbelangrijkste kans is wat mij betreft om windenergie in samenwerking met burgercoöperaties te realiseren. Dit maakt dat de tegenstand kleiner is en dat in het hele land windparken gebouwd kunnen worden.

Andere kansen zijn uiteraard wind op zee en de nieuwe grote parken die op land moeten gaan verrijzen.

Wat is in uw ogen het beste praktijkvoorbeeld in de windenergiesector?

Vanuit ons perspectief als coöperatie vinden we natuurlijk de windparken die samen met burgers zijn opgezet of gefinancierd de beste voorbeelden. Vele initiatieven gingen ons daarin voor. Het Windpark Nijmegen-Betuwe, dat met onze coöperatie WindpowerNijmegen wordt gerealiseerd, is wat ons betreft een heel goed voorbeeld. Het park met vier molens bevindt zich op dit moment in de realisatiefase. Bijzonder aan dit project is dat het vanuit een burgercoöperatie wordt gerealiseerd en gefinancierd. Er zijn geen grote partijen bij betrokken; van ontwikkeling tot en met levering van stroom is het proces in regionale handen. Bovendien is het proces erg snel gegaan en hebben we alles zo goed mogelijk met de omwonenden willen regelen.

Stelling: De Klimaattop in Parijs zorgt voor een groei in de opwekking van windenergie in Nederland

We hopen uiteraard dat dit gebeurt. Wat goed is, is dat er weer meer bewustzijn is ontstaan rond duurzame energie en dat partijen weer meer kansen kunnen grijpen. Maar we moeten nog zien of het daadwerkelijk tot snelle groei leidt.

Stelling: De wet- & regelgeving is te vaak een struikelblok voor de windenergiesector

Er kan zeker een en ander verbeteren aan wet en regelgeving, maar ook aan voorbeelden stellen en burgers betrekken.


Nationaal Windenergie Event

windenergieCaroline de Greeff gaat tijdens het Nationaal Windenergie Event op 21 april verder in op haar visie op de onshore windenergiesector.
Bekijk alle informatie over het Nationaal Windenergie Event.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *