Alle vormen van betalen geregeld op één plek

De manier waarop we betalen verandert continu. Op dit moment zijn twee op de tien betalingen aan de toonbank met cash. De overheid werkt eraan om cash wettelijk verplicht te maken om het onderdeel te laten blijven uitmaken van het betalingsverkeer. Dit stelt ondernemers voor uitdagingen, omdat het behouden van overzicht voor het aanbieden van alle soorten betalingen, behoorlijk complex is.

Ontwikkelingen betaalmarkt

Veel ondernemers zien de beweging dat cash niet langer het meest gebruikte betaalmiddel is in de winkel. De toename van andere betaalmogelijkheden, zoals via digital wearables en bijvoorbeeld zelfscannen bij de kassa, zorgt ervoor dat het aandeel cashbetalingen onder druk staat. In Nederland betaalden we in 2016 nog bijna de helft van de betalingen (45 procent) met cash. Nu is dat aandeel cash nog zo’n 20 procent en de verwachting van De Nederlandsche Bank (DNB) is dat die dalende trend doorzet. Daarentegen laat recent onderzoek van DNB zien dat het gebruik van cash onder jongeren ruim boven het gemiddelde ligt.

Behoefte aan contant geld blijft

Uit veel nationale- en internationale onderzoeken, waaronder van DNB en PWC, blijkt dat er nog steeds behoefte is aan contant geld. Bijvoorbeeld om gemakkelijker grip te houden op uitgaven, maar ook de mogelijkheid tot anoniem betalen. Belangrijkste argument is echter dat er in Nederland ruim twee miljoen mensen in een kwetsbare positie zitten, die moeilijker meekomen met de huidige digitalisering. Denk aan ouderen, laaggeletterden of mensen met een beperking. Om die reden maakten banken en consumentenorganisaties in het Convenant Contant Geld afspraken over betaalmogelijkheden met cash. En in 2023 besloot de minister van Financiën dat de overheid wettelijk wil vastleggen dat contant betalen mogelijk blijft.

Alle soorten betalingen geregeld op één plek

Het aanbieden van alle soorten betalingen stelt ondernemers voor uitdagingen, zoals het behouden van overzicht, continuïteit en veiligheid. Als vertrouwd partner van ondernemers op het gebied van cashmanagement, heeft Brink’s zich gespecialiseerd in alle vormen van betalen met als doel: ondernemen makkelijker maken. Vanuit die gedachte is BLUbeem ontwikkeld, een one-stop-shop voor alle soorten betalingen. Of een retailer nu cash, online of pinbetalingen wil aanbieden. Daarin is Brink’s uniek: veel partijen bieden wel oplossingen voor elektronisch- of online betalen, maar niet in de combinatie met cash.

Met BLUbeem ontvangen winkeliers een kluis waar zij cash kunnen afstorten. Dankzij slimme technologie wordt geldtransport ingepland wanneer het nodig is om de kluis te legen. Zo blijft de acceptatie van contant geld in eigen zaak veilig. Bovendien is het aanbieden van cashbetalingen nog steeds betaalbaar voor mkb-ondernemers, omdat met BLUbeem alle betaaloplossingen onder één dak komen. Bovendien houden we zo contant geld veilig en betaalbaar.

Meer weten over welke veranderingen effect gaan hebben op het betalingsverkeer?

Ga op 7 maart hierover in gesprek met 200+ payment professionals tijdens de 24e editie van het congres Toekomst van het Betalingsverkeer in de Beurs van Berlage in Amsterdam!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Stijgende kosten voor uitvoering van het klimaat- en energiebeleid

“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *