De eettafel-discussie

Door Annelies Huisman – van der Leeuw, Marketing en Communicatie Adviseur CNV Jongeren


Mijn idee: Een bijdrage leveren aan een beter klimaat voor de pensioengerechtigden van de toekomst

Vandaag had ik een geweldig idee. Een naar mijn eigen inzicht lumineus plan om niet alleen de bestedingsruimte van gepensioneerden in balans te houden, maar ook om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat voor de pensioengerechtigden van de toekomst. Een plan dat zo briljant is, dat het niet alleen een nieuw licht werpt op het probleem van de betaalbaarheid van dit uitgestelde loon, maar ook deelnemers in een vroeg stadium betrekt en hen leert zelf verantwoordelijkheid te nemen. De meest succesvolle manier van communiceren en betrokkenheid creëren. Aldus ikzelf.

Mijn naam is Annelies Huisman en ik weet niets van pensioenen. Nou ja, niets. Ik weet dat ik momenteel pensioen opbouw bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn en dat ik – als ik nu volledig stop met werken – ik vanaf mijn 65e verjaardag maar liefst €1.056 bruto exclusief AOW krijg per jaar. Ik snap de verschillen tussen het nominale en reële contract en ik weet dat www.mijnpensioenoverzicht.nl niet werkt als je stiekem een illegale versie van Windows op je laptop hebt geïnstalleerd. Voor de gemiddelde 29-jarige weet ik wellicht best veel, maar vraag mij niet naar mijn mening over de discontovoet of hoe we het beste kunnen ‘invaren’.

Ik zie mezelf absoluut niet als een expert. Maar zoals bij veel dingen, wil dat niet zeggen dat ik het niet interessant om het erover te hebben. Ik bedoel, hoe vaak hebben we het niet over het weer, BoerZoektVrouw of de break tussen Raf en Sylvie? Precies. Om ergens over te discussiëren hoef je niet alles en iedereen te kennen (of meteorologie te hebben gestudeerd).
Pensioen is nu echt een onderwerp waar de gemiddelde Nederlander te weinig over discussieert. Simpelweg omdat het idee leeft dat het te ingewikkeld is, en dat je alle ins en outs moet kunnen begrijpen om er een mening over te hebben. Jammer, want daardoor durft geen mens er over mee te praten.

De ideale eettafeldiscussie

Al vaker heb ik het PensioenLab vergeleken met de ideale eettafeldiscussie. Met elkaar de dialoog aan gaan, jong en oud, studenten en werknemers, mannen en vrouwen, biologische duurzaamheidstrijders en commerciële baasjes. Laat mensen eerst maar eens meekletsen over pensioenen: dan komt de rest vanzelf. Want of het nu gaat over de politiek, RTL Boulevardzaken of pensioenen: na een paar wijntjes heeft iedereen gelijk. En ontstaan de beste plannen.

Meedenken en –praten over pensioenen is ontzettend belangrijk. Mensen uitdagen om mee te praten over pensioenen heeft met de komst van het PensioenLab een hele nieuwe dimensie gekregen. Vanaf nu worden de interessante discussies niet alleen maar aan de eettafel gevoerd, maar ook in het openbaar. Want de pensioendiscussie leent zicht uitstekend voor een combinatie van nieuwe invalshoeken en bestaande methodes. 100% kennis over pensioenen is hierbij niet eens het belangrijkst: je mening geven en er kritisch over nadenken wel.

Schuift u aan?
Bovenstaand Nobelprijswinnend idee is ontstaan tijdens de lunch trouwens. Die daardoor wel twee keer zo lang duurde als officieel toegestaan, maar aangezien mijn gesprekspartner mijn leidinggevende betrof maak ik me daar niet al te veel zorgen over. Volgende keer werken we ‘m verder uit. Wie schuift er aan?


Meer weten?
Annelies Huisman (Adviseur Marketing en Communicatie bij CNV Jongeren en deelnemer team Communicatie Pensioenlab) is één van de sprekers van het congres Pensioen Forum. Tijdens haar presentatie gaat zij in op de communicatie naar deelnemers, en de oplossingen die het Pensioenlab heeft opgesteld. Meer informatie vindt u op de website van het Pensioen Forum.

Meer van dit soort artikelen?

Meld u gratis aan voor onze financiële nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante content in uw mailbox.

Over hoevenaarsr

Bekijk ook

Alle vormen van betalen geregeld op één plek

De manier waarop we betalen verandert continu. Op dit moment zijn twee op de tien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *