Door Jantina Kamminga, blogger tijdens het Hypothekencongres 2013
Calcasa verzamelt op verschillende manier bronnen, waaronder het Kadaster, internet en diverse overheidsbronnen. ‘Eigenlijk overal waar we goede data over de woningmarkt kunnen vinden’, vertelt Van der Hijden. Alles wat binnen komt wordt gescreend, zowel automatisch als analoog. Van der Hijden: ‘Voor elke woning in Nederland weten wij de woningwaarde.’
De woningwaarde wordt bepaald door verschillende factoren: Gedeeltelijk door de woning zelf: hoe groot is de woning, hoe groot is de tuin, wat is het bouwjaar. ‘Eigenlijk doen we hetzelfde als een taxateur, alleen hebben wij het hele proces geautomatiseerd. Onze waardebepaling is meer wetenschappelijk onderbouwd’, aldus Van der Hijden over het systeem van Calcasa.
Toetsen
Zodra een aanvraag wordt ingediend wordt er gezocht naar: welke woningen zijn er onlangs eerder verkocht. Daarbij worden 25 vergelijkbare verkopen gezocht. Hoe groter de spreiding van deze 25 woningen, hoe moeilijker het is om te waarderen. ‘Dat is de reden dat we regelmatig toetsen’, zegt Van der Hijden. Hij vervolgt: ‘We meten elke maand door te kijken naar de woningverkoop in het kadaster.’
Een belangrijke conclusie volgens Van der Hijden is dat het verschil tussen de taxatie van de taxateur en Calcasa maximaal 0,5% is, met een absolute afwijking van gemiddeld 6%.
‘Het voordeel van het taxateren met Calcasa is omdat Nederland veel dezelfde soort bebouwing heeft in de wijken’, aldus Van der Hijden.
Van der Hijden vertelt dat hij op periodieke basis ziet dat de taxaties van Calcasa intern wordt gebruikt in de hypotheekbranche. Met name in het informeren van de klanten. De waardebepaling kan op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld bij de verlenging van een renteperiode.
Objectiever
‘Het verschil tussen een taxatie is dat Calcasa puur wetenschappelijk is onderbouwd en daardoor is Calcasa objectiever dan een taxateur zelf’, zegt Van der Hijden. Verder vertelt hij dat een nadeel van de taxatie van Calcasa is dat ze niet echt aan de binnenkant van de huizen kijken.
‘We kijken niet naar wat de woningwaarde over ene aantal jaar zal zijn, maar we kijken wel naar in welke segmenten de woningen zich bevinden: is het sterk segment waarin veel vraag is naar woning, of bevindt de woning zich in een minder populair segment. Voorbeeld: Een huis in het centrum van Amsterdam staat in een sterker segment dat een boerderij op het platteland van Friesland’, aldus Rogier van der Hijden.
Als alle factoren zijn afgewogen gaat de totaalscore naar de klant. Die het kan gebruiken voor diverse doeleinden zoals bijvoorbeeld een hypotheekacceptatie.