Nederlandse banken en staat doen nog te weinig

Door Jeroen Kluizenaar, blogger tijdens het Hypothekencongre 2013

Door in gesprek te gaan met partners als de ING, Rabobank, ABN AMRO en het AGP werd er een constructie bedacht om het NHG doelmatiger en doeltreffender in te zetten. “De wil was er, en wij wilden er iets aan doen,” reageerde Kroes op het hypotheekcongres.

In het huidige schaalmodel moet een tussenpartij komen. Die partij gaat de Nationale Hypotheek Instelling heten. Op deze manier krijgen banken meer lucht en gaan woningbezitters op termijn mogelijk 0,5 procentpunt minder hypotheekrente betalen. Die NHI moet dan ervoor zorgen dat de uitgifte gewaarborgd blijft. Het is dus een dubbel garantie voor beleggers. De beleggers hoeven geen krediet meer aan een bank te geven. Het is niet meer griezelig, omschreef Kroes het nieuwe plan in perfecte woorden.

Geen gemakkelijke kluif
Onder de nieuwe constructie profiteren alle partijen. Zo krijgen we te maken met een rentedaling voor consumenten en kunnen zij kiezen uit meer aanbieders. Voor banken en verzekeraars zijn er meer fundingmogelijkheden en voor de staat is het een steun aan de woningmarkt die het al zo moeilijk heeft. Ook zijn de garanties explicieter geprijsd. Bovendien zal er geen toename zijn in verdere risico’s.

Waar wachten we dan nog op? Kroes heeft het idee nog niet helemaal uitgewerkt. “Er moet personeel bij elkaar gehaald worden die het model verder uitwerken voor zover dat nog niet gebeurd is. Ook moet er nog het korf van Brussel over heen. En dat wordt geen gemakkelijke kluif. Die lui denken dat het probleem oplosbaar is, het moet alleen nog even gebeuren.” En wanneer moet het idee er eindelijk staan? Volgens Kroes moet over ongeveer een jaar de instelling in werking zijn.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Stijgende kosten voor uitvoering van het klimaat- en energiebeleid

“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *