Door Anouschka te Lintelo, blogger tijdens Hypothekencongres 2013
“Over de mogelijkheden van de combinatie wonen en zorg wordt best vaak gedacht en geschreven, maar het is vaak ingewikkeld”, begon Tang zijn uiteenzetting. “In Nederland beschouwen het als aparte sectoren en daar zetten we muurtjes tussen. Innovaties zit hem in het neerhalen van die muurtjes.”
Dat probeert Tang als trekker via Taskforce Verzilveren, een initiatief van het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties. Zo zijn het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Achmea en de Rabobank bijvoorbeelden van partijen die hierbij betrokken zijn. Aangezien de totale overwaarde van het woningbezit in Nederland nu 500 miljard euro is, onderzocht Taskforce Verzilveren manieren om opgesloten geld vrij te maken.
Veel vermogen zit in de eigen woning
Tang stelde in zijn lezing op het Hypothekencongres dat veel vermogen in het eigen huis zit, maar dat je juist in moeilijke tijden een appeltje voor de dorst nodig hebt. Uit hun rapport ‘Eigen haard is zilver waard’ bleek dat veel gepensioneerden een dergelijke spaarpot kunnen gebruiken, maar niet goed weten hoe geld uit de overwaarde uit hun huis kunnen halen. Hoe doe je dat dan?
Tang noemde drie manieren, ten eerste je huis verkopen en verhuizen. Tang: “Het huis is een belangrijke spaarpot en het is best verstandig om op om latere leeftijd te verhuizen.” Ten tweede noemde Tang de mogelijkheid om gewoon door te lenen en te blijven in de huidige woning. Maar, zo werd er gewaarschuwd: “Sommigen kunnen zich een hoge hypotheek veroorloven maar de toegang blijft beperkt aangezien ze naar het inkomen kijken.” En de derde genoemde mogelijkheid: het verkopen van je huis maar er wel in blijven wonen, wat middels een omkeerhypotheek kan of door het verkopen van je huis aan de gemeente en het vervolgens terughuren. De derde mogelijkheid gebeurt in het buitenland al wel, maar in Nederland nog nauwelijks.
Volgens Tang moet vooral in het bedrijfsleven nog veel werk worden verzet hierin: “Grote partijen zijn tot mijn teleurstelling terughoudend. Grote organisaties kunnen juist heel veel betekenen. Mensen kan je daarmee daadwerkelijk helpen in het belang van de klant. Al is het alleen al meer voorlichting hierover. Want veel mensen weten nog helemaal niet hoeveel geld ze uit hun huis vrij kunnen maken.”