Nederland staat er goed voor, maar het echte werk moet nog beginnen

willem-vermeend-250x250Visie van Willem Vermeend, internet ondernemer en investeerder in tech-bedrijfjes, bijzonder hoogleraar 4.0, auteur van  bestsellers op  het terrein van financiën, economie en nieuwe technologie (www.smartindustryboek.nlwww.internetot.nl) en sinds maart 2016  daarnaast Fintech afgezant, op de financiële sector. Vermeend was in de periode  1984-2002 actief in de Haagse politiek, als Kamerlid, staatssecretaris van financiën en minister van SZW.

Als je kijkt naar de cijfers dan staan we er beter voor dan vier jaar geleden. Ten tijde van het vorige kabinet hadden we een krimpende economie, een begrotingstekort van bijna 4%, de werkeloosheid liep hard op en er waren veel faillissementen. Vier jaar later staan we er een stuk beter voor, de economie groeit met 1,7%, het begrotingstekort is gedaald tot 0,7%. Daarnaast neemt de werkeloosheid af en stijgt de koopkracht. Nederland staat er goed voor. Helemaal in vergelijking met omringende landen. Waar we 4 jaar geleden nog in de achterhoede staan behoren we nu weer tot de koplopers van Europa als je kijkt naar economische groei, innovatie kracht en werkgelegenheid. Maar we zijn er nog niet! Alle uitgangspunten voor een stabiele economie zijn aanwezig, maar het echte werk moet nog beginnen.

Dat geldt eigenlijk ook voor de financiële sector. Als je kijkt naar onze financiële sector heeft Nederland internationaal gezien een goede reputatie, Nederland kent een solide sector vanwege onze goede (weliswaar strenge) toezichthouders. Daarnaast zie je ook de toezichthouders binnen de sector zijn gaan samenwerken om een plek te bieden waar Fintech Startups terecht kunnen bij één gezamenlijk loket. Sector en toezichthouders bundelen krachten maar de financiële sector kan alleen overleven wanneer zij met meer urgentie innovatieve technologieën inzetten waarmee ze hun dienstverlening aan klanten kunnen verbeteren. Die noodzaak wordt ook onderstreept door ontwikkelingen in andere landen, zoals de VS en het VK.  Nederland heeft een achterstand als het gaat om digitalisering, maar ook het Internet of Things, big data, kunstmatige intelligentie, blockchain en de inzet van robot- technologie,

Nederland heeft goede uitgangspunten maar we moeten veel meer vaart maken.

Om dit te realiseren zullen naast Fintech – startups en scale-ups – ook  banken en pensioenfondsen meer moeten investeren in innovatieve technologie. Ze moeten er bovendien voor zorgen dat medewerkers op alle niveaus voldoende kennis en vaardigheden kunnen opdoen om met deze innovaties aan de slag te gaan. Bedrijven moeten op dit terrein nog meer klantgericht werken, waarbij ze technologie inzetten als middel en niet als doel op zich. De klant wil snelheid, eenvoud, topkwaliteit, 24uur bereikbaarheid en altijd weten wat er speelt en waardeert tips.

Een ander punt wat opvalt en zorgen baart, is dat binnen veel raden van bestuur en de raden van commissarissen in Nederland onvoldoende actuele kennis aanwezig is op het terrein van digitalisering en innovatieve technologische ontwikkelingen en toepassingen.

Als Fintech afgezant, vorm ik de schakel tussen banken, andere  bedrijfssectoren, departementen en politiek en probeer ik de financiële sector te helpen om op bovenvermelde terreinen een internationale koppositie te realiseren. In dit kader zie ik een unieke mogelijkheid voor onze financiële sector om in nauwe samenwerking met onze smart industry uit te groeien tot hét centrum van de wereld op het terrein van climate change solutions en slimme financieringen op dit vlak.

Hiervoor is ook een rol gelegd voor het onderwijs. In onderwijsprogramma’s moet veel meer aandacht worden besteed aan ondernemerschap en kennis en vaardigheden op het terrein van nieuwe technologische ontwikkelingen en alle aspecten van klimaatverandering. Het onderwijs moete meer  inspireren en voorbereiden op de wereld van morgen.

Kortom, we hebben goede uitgangspunten in handen maar zullen aan de slag moeten.

Samen aan de slag?

Doordat FinTech al een belangrijke plaats inneemt in de digitalisering van de financiële sector zijn er inmiddels vele uitdagingen en oplossingen voor handen. Tijdens het FinTech Event brengen we deze gedeelde challenges vanuit de markt samen. Deze worden breed uitgemeten en besproken, zodat we kunnen leren van elkaars kennis en ervaring.

Bekijk het programma

 

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Alle vormen van betalen geregeld op één plek

De manier waarop we betalen verandert continu. Op dit moment zijn twee op de tien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *